MYO’da “Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet” konferansı verildi

MYO’da “Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet” konferansı verildi
Sarayönü Meslek Yüksek Okulunda (MYO), “Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet” temalı konferans düzenlendi.Konferansa Sarayönü Kaymakamı Lütfullah Göktaş, Sarayönü Emniyet Amiri Hasan Korkmaz, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen...

Sarayönü Meslek Yüksek Okulunda (MYO), “Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet” temalı konferans düzenlendi.

Konferansa Sarayönü Kaymakamı Lütfullah Göktaş, Sarayönü Emniyet Amiri Hasan Korkmaz, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen İbrahim Açıkgöz, Sarayönü Devlet Hastanesi Müdürü Fikri Yıldırım, Sarayönü Müftülüğü Şube Müdürü Musa Keleş, Sarayönü İlçe Vaizi Bayram Özdemir, MYO Öğretim Üyesi ve öğrenciler katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Yıldıray Çavdar katılım sağladı.

Program Çanakkale şehitleri için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İstiklal Marşının ardından programın açılış konuşmasını yapmak üzere Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Cemalettin Sarıçoban kürsüye geldi.

Sarıçoban, şu ifadelere yer verdi:

“Dünyada eşi benzeri görülmemiş çetin bir savaşa sahne olan toprağın her zerresini şehadet kanıyla sulandığı, bir toplumun millete dönüştüğü 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin her satırında isimsiz kahramanlarımız insanlık onuru yatmaktadır. Canlarınını feda ederek Çanakkale geçilmez, geçilemez dedirten kahraman gazilerimiz ve aziz şehitlerimizin vatan istiklal ve hürriyet uğruna neler yapabileceklerini gösterdikleri eşsiz bir zaferdir. Halkımız kadını erkeği, askeri ve polisi ile vatanını savunurken, şairimiz Mehmet Akif Ersoy bize cesaret vermek, duygularımızı harekete geçirmek üzere İstiklal Marşımızı yazmıştır. İstiklal Marşı halkımızın bağımsızlık savaşını ölümsüzleştiren eşsiz bir eserdir.”

Selçuk Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Yıldıray Çavdar da Mehmet Akif Ersoy’un hayatını, sanatçı kişiliğinin yanında sporcu kişiliğinin de olduğunu anlattı.

Gülle atma, güreş, yüzme, atletizm gibi branşlarda dereceleri olan Ersoy’un hayatının kritik noktasının, hem babam hem hocam dediği Tahir Efendinin ölümünden sonra geliştiğinden bahseden Çavdar, bölümü birincilikle bitirip 724 şiir arasından Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından İstiklal Marşının seçilmesine kadar Mehmet Akif Ersoy’un hayatını dinleyicilere aktardı.

Sunumun ikinci bölümünde İstiklal Marşına yer veren Çavdar, İstiklal Marşının ne şartlarda yazıldığını, nasıl geliştiğini ve hangi aşamalardan sonra İstiklal Marşı adını aldığını dinleyicilere aktardı.

Sunumun üçüncü ve son bölümünde ise Çanakkale Savaşının detaylarına yer veren Öğr. Gör. Yıldıray Çavdar, savaşın iç ve dış basında ki yansımalarını, Avusturalyalıların tatile gider gibi geldikleri savaşta yaşadıkları büyük hezimeti ve İngilizlerin 10 gün içerisinde İstanbul’a gireriz dedikten sonra yaşadıkları büyük şoku ve hüsranı belgeler ile birlikte konuklara aktardı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.