NEÜ’de Reklamcılık ve İletişim Konferansı
NEÜ Meram Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilerle bir araya gelen Rıfat Ergan, reklam, fotoğraf, grafik tasarım, pazarlama ve satış konularına dair mesleki deneyimlerini paylaştı. İş dünyasından gerçek örneklerle anlatım yapan Ergan, markaların yalnızca ürün ya da somut fayda satmadığını, esas olarak duygu ve duygusal faydaya odaklandığını vurguladı. Satış sürecinde en önemli faktörün, müşteriyi tanımak olduğunu ifade etti.
Reklamın, doğru mesajı doğru kitleye ulaştırarak markaların hedeflerine ulaşmasını sağlayan en güçlü araçlardan biri olduğunu belirten Ergan, duyguları harekete geçiren reklamların etkili olduğunu söyledi. Başarılı bir reklamcı ve tasarımcının pazarlama ve satış konusunda bilgi sahibi olması gerektiğini vurgulayan Ergan, öğrencilere liderlik ve iletişim teknikleri alanında kendilerini geliştirmeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.
Ergan, “Üniversiteler alanınızda teorik eğitimi alabileceğiniz yerlerdir, temel bilgileri alırsınız, ancak biliyoruz ki üniversite mezunu olmak bir miktar egoyu yükseltir. Yeni mezunların iş bulma sürecinde yaşadıkları deneyimleri incelediğinizde “beklenti”nin yaşanan deneyimin zorluk derecesine etki ettiğini görürsünüz. Yeni işe başladığınız bir yere uyum sağlama süreci uzundur.
Bana ne istediğinizi anlatmadınız ki nasıl yapayım yerine, biraz bahseder misiniz şeklinde ucu açık soru sormayı başarabilirseniz başarılı olursunuz. İşin önce çıraklığını yapmaya gönüllü olmalısınız, egolu davranmak, biliyormuş gibi yapmak sizi zora sokar.
Bir iş görüşmesine gittiğinizde size tecrübenizi sormaları gayet doğal. Herhangi bir tecrübem yok demek yerine, neler bildiğimi anlatayım, sizin için neler yapabiliriz, bunu birlikte keşfedelim demelisiniz. CV önemli değil; kıyafetinizle karşılanır, konuşmanızla ağırlanır, yeteneklerinizle işe alınırsınız” şeklinde konuştu.
Bir fotoğrafın, binlerce kelimenin anlatamayacağı duyguları tek bir karede ifade edebileceğini kaydeden Ergan, “Fotoğrafçılık, teknolojiye dayalı bir meslek gibi gözükse de aslında estetik anlayışa, ışık bilgisine ve kompozisyon bilgisine dayalı bir meslektir. Teknoloji, bilgiyi dijital olarak kaydetmeye yarar ama fotoğrafın nasıl çekileceğini, kompozisyonu, bizim amacımıza nasıl hizmet edeceğini keşfetmek size düşüyor. Fotoğrafta ne anlatmak istediğini bilmek çok önemli. Görünüş itibarıyla bir deklanşöre basmak gibi duruyor ama arka planı bunun yüz katı…” dedi.
Konuşmasında hayat boyu öğrenmenin öneminden de bahseden Ergan, “Öğrenmeyi öğrenmeniz gerekir. Birisinin size bir şey öğretmesini beklerseniz pasif olursunuz. Öğrenmeyi öğrenirseniz, her gördüğünüzden bir şey kapmayı başarırsanız hayat boyu gelişim devam eder” ifadelerini kullandı.
Ergan’ın öğrencilerin sorularını cevaplamasının ardından program, çiçek takdimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.