Nisan yağışları çiftçinin yüzünü güldürdü
Geçtiğimiz yıllarda istediği verimi bir türlü elde edemeyen çiftçiler, Mart ve Nisan ayında yağan yağmurlarla bu seneye umutla bakıyor. Yağışlar ekili tarlaların gelişimine büyük katkı sağlarken, çiftçilerde güzel beklentiler oluşmaya başladı. Maliyetlerin altından kalkmayı başarabilen ve gübreleme ile ilaçlamayı gerektiği gibi yapabilen çiftçiler, yağışların bu şekilde devam etmesi ile önemli bir verim elde edebilir.
Ana geçim kaynağı tarım olan Sarayönü'nde Nisan ayında etkili olan yağışlar, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Mart ayının ardından Nisan ayında da gelen yağışlı hava, ekili tarlalara büyük bir fayda sağladı.
Çiftçilerin en ihtiyaç duyduğu dönemlerden biri olan bu süreçte yağmur, gübre ve toprağın birbirine karışması ve hububatın gelişmesi için çok büyük önem taşıyor. Yağışlar böyle giderse yeraltı suları da ciddi anlamda beslenmiş olacak.
Yağışlarla birlikte ovada kaliteyi etkileyecek olan yaprak ve mantar hastalığına karşı çiftçileri uyaran Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, bu dönemlerin çiftçiler açısından özellikle gübreleme noktasında çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Mart sonu Nisan başı ile gelen yağışlar yine çiftçimizin yüzünü güldürdü. Çünkü özellikle buğday da arpa da verimliliği belirleyen yağışlar; mart, nisan ve mayıs yağışlarıdır. Çiftçilerimiz ilk gübrelemeyi mart başında yaptılar ama ikinci gübrelemeleri bulunduğumuz dönemde yapmakta. Özellikle Buğday kalitesi için gübrenin parçalanarak verilmesi son derece önemli. Yağışlar bitkiye daha faydalı olması ve çiftçimizin verim ve kalitesini yükseltme açısından son derece olumlu etki yapacaktır. Bu şekilde devam ederse bu yıl verim ortalamalarının, 300 kilogramların üzerine çıkacağını tahmin ediyorum." dedi.
Nisan ayındaki yağışların yeterli olması halinde bu yıl tarımsal üretimde de ciddi bir verim artışı bekleniliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.