O hastalık yeniden patladı. En çok bebekleri etkiliyor

O hastalık yeniden patladı. En çok bebekleri etkiliyor
Bebekler ve çocuklarda görülen boğmaca vakaları Türkiye’de ve Avrupa’da yeniden yükselişe geçti. Uzmanlar aşının önemine dikkat çekiyor

Sıklıkla bebeklerde ve çocuklarda görülen boğmaca son yıllarda artış gösterdi. Avrupa'da 2023 yılında 25 bin olan vaka sayısı, bu yılın ilk 3 ayında 32 bine çıkarken Türkiye’de de boğmaca vakalarında büyük artış olduğu belirtildi.

Kızamıktan sonra boğmaca vakalarında da büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, temmuz ayının başında açıklanan rakamlara göre İngiltere'de 8 bebek, Fransa'da ise 3'ü yetişkin, 14'ü 5 yaş altı çocuk olmak üzere, 17 kişinin ölümüne yol açtı.

"HASTANEYE YATIŞLAR ARTTI"
Son dönemde özellikle 1 yaş altı bebeklerde ölümcül olan boğmacaya yönelik hastaneye yatışlarda ciddi artış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, "Boğmacaya bağlı küçük çocuklarda ölümler bildirildi. İngiltere'de Fransa'da 10'un üzerinde bebek ölümü oldu. Türkiye'de de meslektaşlarımızdan duyduğumuz, boğmaca ile ilişkili ciddi hastane ve yoğun bakım yatışlarının olduğu yönünde.

Ölümlerin de olduğunu duyduk açıkçası. Ama bununla ilgili net bir veri elimizde yok maalesef. Aynı Avrupa'da olduğu gibi aylık olarak verilerin dağılımını görmek, en büyük temennimiz. Çünkü bu tarz bulaşıcı hastalıkların sürveyans dediğimiz takibini yaparak sıklığını bilirsek, alacağınız önlemleri de çok daha iyi bir şekilde uygulayabiliriz" dedi.

"MUTLAKA AŞI YAPTIRIN"
Yavuz, özellikle 0-6 ay bebeklerde ölüm riski yüksek olan hastalıktan bebekleri koruyabilmek için, gebeliğin son 3 ayında olan anne adaylarına ve bebekle evde yaşayan 14 yaş üstü kardeşlerle bebeğe bakım veren erişkinlere, bir doz hatırlatma aşısı yapılması gerektiğini kaydetti.

Çocukluk çağı aşı takviminde uygulanan boğmaca aşılarıyla elde edilen bağışıklığın 14 yaşına geldiğinde kaybolduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz, bu nedenle hem gebelerin eğitimi hem de kadın doğum hekimlerinin bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak:HABER MERKEZİ