Organlarınızı Bağışlayın… Yeni Hayatlara Umut Olsun

Organlarınızı Bağışlayın… Yeni Hayatlara Umut Olsun
3-9 Kasım tarihleri, Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kabul ediliyor. Kalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıklarda bağışçılar pek çok insana umut oluyor....

3-9 Kasım tarihleri, Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kabul ediliyor. Kalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıklarda bağışçılar pek çok insana umut oluyor.

Sarayönü’nde de Cuma günü kurulan Halk Pazarında Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Organ Bağış Haftası etkinlikleri kapsamında toplumda organ bağışı bilincini ve organ bağışını arttırmak amacıyla vatandaşlara broşür dağıtıldı, bilgilendirme yapıldı.

Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, organ bağışı haftası ile ilgili olarak “Organ bağışı, bir insanın diğer insanlar için yapabileceği en kutsal bağıştır.” dedi.

Sarayönü’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle organ bağışı farkındalığını geliştirmek amacıyla Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından Cuma günü Pazar yerinde vatandaşlara broşürler dağıtıldı, organ bağışında bulunmak isteyen kişilerin kayıtları yapılarak organ bağış kartları verildi.

Dağıtılan broşürlerle gönüllülük esasına bağlı olarak yapılan bağış işlemiyle, nakil bekleyen kişilere nasıl umut oldukları anlatılarak, bağışlanan her organın, umut bekleyen kişilere armağan olduğu ifade edildi.

Kişi hayattayken kendi iradesiyle organlarının bir kısmını veya ölümünden sonra tamamını nakil bekleyen hastalara bağışlamak üzere vasiyet edebiliyor. Kalp, akciğer, böbrek, kornea, karaciğer, ince bağırsak, pankreas, yüz ve saçlı deri gibi organlar bağışlanabiliyor.

Organ ve Doku Bağışı Haftası

‘YENİ HAYATLARA UMUT OLSUN’

Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, organ bağışı haftası ile ilgili olarak, Organ bağışı, bir insanın diğer insanlar için yapabileceği en kutsal bağıştır.” dedi.

Birçok hastanın uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğini belirten Dr. Uzunay, “Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermekte, ancak organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyrettiğinden buna bağlı olarak tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedirler.

Bu nedenle, organ yetmezliği yaşayan yurttaşlarımızın sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı oranları ve organ nakli sayılarının arttırılması Sağlık Bakanlığı'nın ana hedefleri arasındadır.

Her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır. Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan organ bağışı haftasının en etkin ve en verimli bir biçimde kutlanması hastalarımız için motive edici bir unsur olabileceği gibi aynı zamanda organ bağışı hususunda, vatandaşlarımızın ve sağlık personelinin farkındalığının arttırılacak olması da organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Bu bağlamda, yalnızca 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftasında değil, tüm zamanlarda çeşitli etkinlikler ve eğitim programları ile farkındalık yaratılarak, bu konuda halkımızı bilinçlendirmeyi ve ihtiyaç sahibi hastalarımıza umut olmayı amaçlamaktayız.” dedi.

Ahmet Uzunay

Organ bağışı prosedürleri çok kolay

Dr. Uzunay, konuşmasının devamında, “Organ bağışıyla insanların hayata dönmesini sağlayabilir, acılarını dindirebilir, yakınları ile birlikte yaşadıkları hüznü sevince çevirebiliriz. Bunun için yapmamız gereken tek şey, sağlık müdürlükleri ve hastaneler aracılığıyla organ bağışında bulunmak.

18 yaşın üzerindeki akli dengesi yerinde olan herkes Sağlık Müdürlüğü ve hastaneler aracılığıyla organlarını bağışlayabilir. Organ bağışı için bürokratik prosedürler düşünüldüğü kadar zor değildir. Bağış sertifikalarına, bağış formlarını iki tanık önünde doldurulur doldurulmaz sahip olabilirler. Ancak kişinin beklenmedik ölümü halinde, organ bağışı için aile izni gerekmektedir. Bu nedenle yapacağınız her bağışın aile içinde konuşulup bir vasiyet haline gelmesi en önemli katkı olacaktır.

Unutmamalıdır ki yakınlarımızın bağışladığımız organları bir başkasının yakınlarını bir evladı ya da ana babayı kurtarıp onları hayata bağlayacaktır. Bunun sayesinde kaybettiğimiz yakınımız sevap kazanacaktır buna engel değil vesile olalım.” şeklinde konuştu. 

Hangi Organ Bağışlanabilir

Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde; böbrek, karaciğer, akciğer, kalp ve pankreas organları; kemik iliği, gözün kornea tabakası, kalp kapağı dokuları bağışlanabilir. Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir.

Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki fark

Beyin ölümü gerçekleşmeden kişilerden organ nakli yapılamaz. Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Koma veya bitkisel hayatta olan hastalarda beyin ölümü gerçekleşmemiştir. Bu hastaların bazıları uzun yıllar sonra bile hayata dönebilmektedir. Oysa beyin ölümü beynin bütün kısımlarındaki fonksiyonların geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Bu kişilerde solunum ve kalp atımları makinelere bağlı şekilde yapay olarak sürdürülebilir.

Nerelere organ bağışı yapılabilir

Organ bağışı için; İl Sağlık Müdürlüğü organ ve doku nakli koordinatörlüğüne, Devlet Hastanelerindeki organ bağış birimlerine, Eğitim-Araştırma ve Üniversite Hastanelerindeki organ bağış birimlerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine, Özel Hastanelerdeki organ bağış birimlerine başvuru yapılabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.