Ova’da kuraklık endişesi
Ocak ayında olunmasına rağmen, şehir geneline yeterli yağış düşmedi. Ova çiftçisi, ekinlerini sulamaya başladı.
Uzmanlar, kuraklığın ve su tüketiminin bu şekilde devam etmesinin yakın zamanda sadece tarımsal alanda değil, kullanma suyuna da ihtiyaç göstereceği uyarısında bulundu.
Konya ve yakın çevresindeki illerde yaşanan kuraklık, bilinçsiz tarımsal sulama ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların sayısı, yapılan son araştırmalara göre 2 bin 500'ü geçti.
Konya'da kuraklık, kendini hissettirmeye devam ediyor. Ocak ayında olunmasına rağmen şehre ne kar yağdı ne yağmur. Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden Konya Ovası'nda çiftçiler yine kara kara düşünmeye başladı.
Kuraklık ve yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle Konya'nın Karapınar, Çumra ve Sarayönü ilçeleri ve çevresinde obrukların oluşumu ise her geçen gün daha da artıyor.
Konya genelinde farklı noktalarda oluşan irili ufaklı obruk sayısının 2 bin 500'ü geçtiği tespit edildi. Obrukların büyük bir çoğunluğunun yer altının düşümüne de bağlı olarak tarım alanları, yerleşim alanları, enerji yatırım alanları gibi daha çok risk oluşturacak noktalara doğru ilerlediği raporlanırken, kuraklık ve yoğun yer altı suyu kullanımı sonrası yer altı su kaynaklarının seviyelerinde ciddi düşüşler kaydedildi.
Böylesini ilk kez görüyoruz
Çiftçilerin bu mevsimde ekin suladıklarına vurgu yapan Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, ekim ayından bu yana yağışların yetersiz olduğuna dikkat çekti.
“Ürün, çimlenme oranını kaybediyor. Bu sebeple, sulama yapmak lazım” diyen Turan, daha sonra şöyle konuştu: “Ocak ayında ekinin sulandığına şahit oluyoruz. Ekin sulama gerek işçilik gerekse enerji yönüyle çok maliyetli olsa da suyu olanlar, ekinini suluyor. Peki suyu olmayanlar ne yapacak? Kıraç bölgeler, risk altında. Eğer yağış olmazsa, ürün kaybı olacak. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Nisan ve Mayıs yağışları da önemli.
Çiftçilerimiz gerçekten endişeli. Gözler havada. Yağmur duaları yapılıyor.
Kuraklıkla mücadelenin beşeri yönleri de var. Başka havzalardan ovaya muhakkak su getirilmesi gerekiyor.”
"Bilinçsiz kullanım tehlike oluşturuyor"
Yer altı su kaynaklarının azalmasında belgesiz ve bilinçsiz açılan su kuyularının büyük rol oynadığını belirten Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık ise,
"Konya Kapalı Havzası ülke ortalamasının yarısı kadar yağış alıyor. Hem kuraklıkla hem de yoğun yer altı su kullanımı sonrası yer altı su kaynaklarımızın seviyelerinde ciddi düşüşler var.
Yer altı su kullanımı daha çok tarımsal üretim için kullanılıyor. Tarımsal üretimde özellikle su ihtiyacı fazla bitkilerde ve bunların verimli bir şekilde üretilmesi suya olan talebi gün geçtikçe arttırıyor. Sezon içerisinde mısır, şeker pancarı, ayçiçek gibi ürünlerin yetiştirilmesinde ve büyükbaş hayvanlar için silajlık mısır, yoncanın yetiştirilmesinde suya olan ihtiyacı giderek arttırıyor.
Bölgede DSİ’ye kayıtlı 30 ile 40 bin arasında belgeli kuyu var, bunun 3 katı kadar da belgesiz kuyu var. Bir taraftan kuraklık bir taraftan da bu kaçak su kullanımları yer altı suyunu olumsuz yönde etkiliyor" şeklinde görüş bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.