Palandöken: “Gıda konusunda kamuoyunda panik oluşmamalı”

Palandöken: “Gıda konusunda kamuoyunda panik oluşmamalı”
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerine yapılan denetimlerin kamuoyunda yankı uyandıran tağşiş (sahtecilik) olaylarıyla birlikte panik havası yarattığını belirtti.

Palandöken, “Gıda maddeleriyle ilgili işin ehli olmayan kişilerin yaptığı açıklamalar halkı endişeye sürüklüyor. Ancak zeytinyağı, ayçiçek yağı, tereyağı gibi markalı ürünler ve bu ürünleri üreten firmalar sıkı analizlerden geçiyor. Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı da bu konuda titizlikle hareket ediyor. Korsan ürünlerde bu gibi olaylar daha sık yaşandığı için kamuoyunda gereksiz bir hassasiyet oluşuyor,” dedi.

“Esnaf, Kendi Yemediğini Başkasına Sunmaz”

Palandöken, uzman olmayan kişilerin yaptığı açıklamaların kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğine vurgu yaparak, “Et, süt, yağ gibi temel gıda maddeleri herkesin tükettiği ürünler. Vatandaşlar, son kullanma tarihi uymayan sahte etiketlerden endişe duyuyor. Ellerindeki ürünlerin raflardakilerle aynı olmadığını düşünüyorlar, bu da satışları neredeyse yarıya düşürdü. Ancak esnaf, kendi yemediği ürünü başkasına sunmaz. Akşam pazarlarda ‘organik’ diye satılan ürünlere dikkat edilmeli. Markalı ve güvenilir işletmelerde bu tür sorunlarla karşılaşmanız mümkün değil. Milyonda bir bile olsa, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve yerel yönetimler gereken denetimleri yapıyor ve bu tür durumlar cezalandırılıyor. Tarım Bakanlığı ile koordineli şekilde, ehil uzmanlar tarafından yapılan denetimler en sağlıklı yöntemdir,” şeklinde konuştu.

“Denetimlerin Sonuçları Şeffaf Olmalı”

Denetimlerin uzman kişiler tarafından düzenli yapılması gerektiğini belirten Palandöken, “Halkın bu konuda duyarlı olması sevindirici. Ancak köyünden getirdiğini söyleyen korsan satıcılardan veya etiketini göstermeyen ürünleri satın almak cazip gelebiliyor. Bu tür ürünlerin sıkı denetlenmesi ve tağşiş ürünlerin imha edilmesi şart. Vatandaş, ‘Acaba aldığım üründe sahtecilik var mı?’ diye düşünmek zorunda kalmamalı. Bu yüzden Bakanlıklar, uzmanlar ve üniversitelerin katkısıyla yapılan araştırmaların sonuçları şeffaf bir şekilde halka sunulmalı. Böylelikle halkın endişesi giderilir ve piyasa güvenilir hale gelir,” ifadelerini kullandı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.