"Sahibinden" üzerinden satılan telefon yurt dışından değiştirildi
Ankara'da yaşayan Efe Berk Bulut, eski cep telefonunu satmak amacıyla sahibinden.com üzerinden ilan verdi. Alıcıyla iletişim kurduktan sonra, internet sitesinin ‘Param Güvende’ uygulaması aracılığıyla satış yapmaya karar verdi. Telefonunu kargoya vermek üzere anlaştığı bir kargo şirketiyle gönderen Bulut, uygulamadaki 72 saatlik cayma süresinin bulunması nedeniyle alıcıdan telefonun kendisine geri iade edileceğini öğrendi. Ancak, alıcı telefonu anlaşmalı kargo şirketi yerine özel bir kargo firması ile geri yolladı. Bulut, telefonu geri aldığında gönderilen cihazın kendisine ait olmadığını fark etti.
Bu durumdan dolayı mağdur olduğunu dile getiren Bulut, "Sahibinden.com'un ‘Param Güvende’ hizmetini kullanarak telefonumu sattım. Birçok şikayet okumuştum ama bunun benim başıma geleceğini düşünmüyordum. Ürünü kargoya verdikten sonra iade talebi oluşturuldu ve o noktada okuduğum şikayetlerin benim de başıma geldiğini anladım" şeklinde konuştu.
Bulut, telefonun özel bir kargo şirketiyle geri gönderildiğini belirterek, "Bu süreçte benim adresimin yanlış yazılmasıyla kargo süreci uzadı. Gelen kargodan çıkan telefon ise benim telefonum değildi. İMEİ numarası, model ve seri numaraları gibi birçok detayda farklılık vardı" dedi.
Aldığı telefonla ilgili bazı detayları önceden fotoğrafladığını kaydeden Bulut, "İMEİ numarası, model ve seri numaralarının fotoğraflarını çekmiştim. Okuduğum birçok şikayetle karşılaşacağımı düşünmüyordum, ama bu fotoğraflar sayesinde telefon geri geldiğinde kıyaslama yapma fırsatım oldu. Kıyasladığımda model, seri ve İMEİ numaralarının benim telefonumdan farklı olduğunu anladım. Gelen cihaz yurt dışına kayıtlı olduğu için kullanmam da mümkün olmadı" ifadelerini kullandı.
Sahibinden.com müşteri hizmetlerinin kendisine yardımcı olmadığını belirten Bulut, "Yaşanan olaydan sonra benimle iletişime geçen müşteri hizmetleri, hiçbir şey yapılamayacağını söyledi. Sosyal medya üzerinden paylaşım yaptığımda ise daha üst düzey yetkililer aradı, fakat konuşma tarzları değişse de yine de beni suçlu gösterdiler" dedi.
Bulut, Sahibinden'in ‘Param Güvende’ sisteminde dolandırıcılığa açık noktalar bulunduğunu vurgulayarak, "Kendi eksiklikleri var; ben satıcı olarak e-Devlet üzerinden kayıt yapmam gerekirken, alıcıdan böyle bir bilgi istenmiyor. Bir insanın kimlik numarasıyla giriş yapılabilmesi büyük bir açık. Sahibinden'de bir satıcı olarak ilan vermek istiyorsanız, e-Devlet üzerinden bunu onaylamanız gerekiyor. Satıcının dolandırılma ihtimali düşünülüyor ama alıcının bunu yapabileceği göz ardı ediliyor. Geçmişte yaşanan kapora ve hırsızlık olayları da bu açık nedeniyle gerçekleşiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Sahibinden platformunun bir aracı firma olarak hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Bulut, "Teknolojik veya başka bir ürün satışı yapılırken, Sahibinden’in benim cihazımı önce kendisinin alıp sonra alıcıya göndermesi gerekiyor. Hem alıcı hem de satıcı dolandırıcı olabilir" şeklinde konuştu. Dolandırıldığını belirten Bulut, hukuki süreç başlattığını ve konuyu yargıya taşıdığını da sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.