Sahte zayıflama iğneleri ölüm saçıyor!

Sahte zayıflama iğneleri ölüm saçıyor!
Merdiven altı zayıflama iğnelerinin içeriğindeki toksik kimyasallar, ağır metaller ve bakteriler nedeniyle ciddi riskler getirdiğini belirten uzmanlar, bu iğnelerin internetten veya reçetesiz alınmaması gerektiğini vurguladı. Peki, bu sahte iğneler neden tehlikeli, nelere dikkat etmeli? İşte detaylar...

İnce ve fit bir görüntü kadınlar başta olmak üzere birçok insanın hayali. Ancak yanlış beslenme düzeni, hareketsiz yaşam ve stres, istenmeyen kilolara ya da obeziteye neden olabiliyor.

Obeziteyle mücadelede kullanılan zayıflama iğnelerinin kullanımı son yıllarda giderek artarken sahtecilik faaliyetlerinin de hedefi haline geldi. Uzmanlar, piyasada sahteleri artan zayıflama iğnelerinin ölüme neden olduğuna dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, merdiven altı üretilen ve internet üzerinden satılan sahte zayıflama iğnelerinin içeriğinde toksik kimyasallar, ağır metaller ve bakteriler gibi zararlı maddeler bulunabileceğini belirterek, ciddi riskleri de beraberinde getireceğini söyledi.

Prof. Dr. Siva, "Bu sahte ilaçlar, sibutramin, tiroid hormonu ve efedrin gibi tehlikeli maddeler içerebilir. Bu maddeler, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, ellerde titreme ve aşırı sinirlilik gibi ciddi yan etkilere yol açabilir" dedi.

Dr. Ömer Buğra Bahadır, sahte ilaçların dünya genelinde artan bir sorun olduğunu vurguladı.

Dr. Bahadır, "Küresel sahte ilaç pazarı, yıllık 200 milyar ila 432 milyar dolar değerinde. Bu, yaklaşık 150 ülkenin yıllık ekonomisinden daha büyük bir rakam. Sahte ilaç kullanımı nedeniyle dünya genelinde her yıl 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor" şeklinde konuştu.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Öztürk, sahte zayıflama iğnelerinin kilo kaybı üzerinde etkisinin oldukça az olduğunu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Öztürk, "Bu iğneler, tiroid kanseri, böbrek yetmezliği, safra kesesi problemleri ve kalp çarpıntısı gibi hastalıkları tetikleyebilir" dedi.

2021 yılında yapılan bir araştırma, sahte zayıflama ürünlerinin kullanımının, kullanıcıların sağlıklarını ciddi şekilde tehdit ettiğini gösterdi.

Araştırmada, bu tür ürünleri kullanan bireylerin yüzde 30’unun, sağlık sorunları yaşadığı belirlendi.

Diğer bir çalışma, sahte zayıflama ürünlerinin uzun vadede kilo kaybı sağlamadığını ve bu tür ürünlerin sağlıklı bir yaşam tarzı ile yerine konulması gereken tehlikeli alternatifler olduğunun altını çizdi.

Uzmanlar, sahte zayıflama iğnelerinin internet üzerinden veya reçetesiz olarak temin edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Siva, "İlaçların yalnızca eczanelerden ve güvenilir kaynaklardan temin edilmesi, hasta güvenliği açısından hayati önem taşıyor" dedi. Ayrıca, sahte ilaçların kullanımıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli kampanyalar düzenleniyor.

Sahte zayıflama iğneleri ciddi sağlık riskleri taşıyor ve bu konuda dikkatli olunması gerekiyor.

Sağlığınızı riske atmamak için ilaçları yalnızca güvenilir kaynaklardan temin etmeli ve herhangi bir şüpheli durumda bir sağlık profesyoneline başvurduğu bildirildi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.