Sanayide ara eleman krizi büyüyor!

Sanayide ara eleman krizi büyüyor!
LGS yerleştirme tercihlerinde öğrencilerin meslek liselerini tercih etmemesi, sanayide var olan ara eleman sorununu büyütecek. Sanayiciler, tercih sonuçlarının gelecekte daha büyük sorunlara sebep olacağını belirtirken, eğitimciler gençlerin planlı yönlendirilmediğini vurguluyor

LGS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin Anadolu liselerini tercih ettiği, meslek liselerinde kontenjanların boş kaldığı görüldü. Öğrencilerin meslek liselerini tercih etmemesi, sanayi sitelerinde yaşanan ara eleman krizinin giderek büyüyeceğini gündeme getirdi.

Millî Eğitim Bakanlığı, LGS yerleştirme sonuçlarını açıkladı. 1 milyon 13 bin 239 öğrencinin yüzde 96,21’i tercih ettikleri liselere yerleşirken liselerin kontenjan doluluk oranları ise dikkat çekti. MEB’in yaptığı açıklamaya göre öğrenciler en çok Anadolu liselerini tercih etti. En düşük kontenjan doluluk oranı ise mesleki liselerinde oldu.

EN AZ TEKNİK LİSELER TERCİH EDİLDİ
MEB’in verilerine göre, Anadolu liselerinde bulunan 67 bin 390 kontenjana 67 bin 167 öğrenci yerleşti ve Anadolu liselerinin kontenjan doluluk oranı yüzde 99,66 oldu. Anadolu imam hatip liselerinde bulunan 43 bin 268 kontenjana 41 bin 135 öğrenci yerleşti ve bu okul türünün kontenjanlarındaki doluluk oranı yüzde 95,07 oldu. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde bulunan 42 bin 490 kontenjana 39 bin 627 öğrencinin yerleşmesiyle doluluk oranı yüzde 93,26 olarak gerçekleşti.

ARA ELEMAN SORUNU GİDEREK BÜYÜYOR
İktidarın eğitim alanında uyguladığı politikaların bir sonucu olarak son yıllarda öğrencilerin büyük bir kısmı üniversiteye odaklanırken, lise tercihlerindeki oranlar ise bunun bir kanıtı.

Sanayi temsilcileri tercih sonuçlarının önümüzdeki yıllarda birçok sorunun sebebi olabileceğini ifade ederek, “Türkiye sanayisinde uzun zamandır yaşanan ara eleman sorunu, bu tercih sonuçlarına göre önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Sanayide yaşanan ara eleman sorununun ve yetişmiş eleman sorununun çözümü eğitim alanında başlamalı.

Tüm öğrencilerin üniversiteye yönlendirilmesi her alanda yeni sorunların oluşmasına ve yetişmiş eleman sorununun gündeme gelmeye devam etmesi anlamına geliyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda da bu sorun ciddi seviyede önümüze çıkacak gibi görünüyor” dedi.

“ARA ELEMAN YETİŞTİRME KURUMLARI İFLAS ETTİ
Eğitim temsilcileri ise gençlerin yönlendirilmesindeki plansızlığa dikkat çekerken, meslek ve teknik liselerin kuruluş amacından uzaklaşıldığını ifade etti. Eğitim temsilcileri, “Ara eleman yetiştirme kurumları iflas etmiştir. Bakanlık ile sanayi temsilcilerini arasında kopuk bir işleyiş sürdürülüyor.

Bu süreç öğrencilerin yönlendirilmesinden itibaren ele alınmalı, sadece üniversiteye yönlendirici bir sistem yerine becerikli öğrencilerin bu alanlarda değerlendirilmesine yönelik bir sistem uygulamaya konulmalıdır.

Şu an uygulanan sistemde, yetenek yerine akademik olarak başarılı olmayan öğrenciler bu liselere yönlendiriliyor. Böyle bir uygulama eğitim anlayışına ters bir uygulamadır. Bu konuda bir an önce adım atılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.