SARAYÖNÜ DERNEĞİ MAZİYE GÖTÜRDÜ
Sarayönü’nde 1964-1985 yılları arasında faaliyet gösteren ve en önemli sosyal aktivitelerden bir tanesi olan, Bahri Karlı (Merhum) tarafından kurulan “Ceylan Sineması” Perşembe akşamı Anadolu Meydanında gerçekleştirilen etkinlikle yeniden canlandırıldı.
Yaklaşık 40 yıllık aranın ardından 1 günlüğüne de olsa yeniden aktif edilen sinemada Yeşilçam’ın usta oyuncuları Kemal Sunal (Merhum), Halit Akçatepe (Merhum), Şener Şen gibi isimlerin yer aldığı “Süt Kardeşler” filmi ile Sarayönülü vatandaşlar mazide kalan o güzel günleri tekrar yaşama fırsatı buldu. Akşam saat 8’de gösterime giren film öncesi, ilçe merkezinden ve mahallerinden klasik otomobil ve motosikletlerin geçişleri, otomobiller ile yapılan anonslar ile birlikte 1970’li yıllar yeniden canlandırıldı.
Sinemada kurulan standlarda dondurma, mısır, çekirdek ve gazoz satışları yapıldı. Özellikle gazete kağıdından külah yapılarak seyircilere satışı yapılan çekirdek, vatandaşlardan tam not alarak, özellikle yaşı büyük olanları mazinin o güzel günlerine götürdü.
İlçe dışında ikamet eden ve bayram tatili sebebiyle ilçeye ziyarete gelen Sarayönülü vatandaşların da katılımıyla birlikte Anadolu Meydanı hınca hınç doldu. Dernek son gerçekleştirdiği etkinlikle yüzlerde tebessümü ve mazinin güzel tadını damaklarda bırakmayı başardı.
KARLI AİLESİ OLARAK ONUR DUYDUK
“Ceylan Sineması”’nın kurucusu Merhum Bahri Karlı’nın çocuklarından biri olan ve Sarayönü’nde birçok gencin yetişmesine vesile olan, ilçenin en tecrübeli öğretmenlerinden Gültekin Karlı, yapılan etkinlikle ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Rahmetli babam 1960 yılında bu atmosferi yaratmıştı. Kıymetli dernek üyelerimiz 2024 yılında da bu atmosfer neden olmasın dediler. Hep birlikte etkinlik gerçekleştirildi. Gerçekten çok duygulu bir an. Yani ifade etmekte zorlanıyorum, bu atmosferi görmek bizi o yıllara yeniden götürdü. Bize o eski, coşkulu bayram günlerimizi hatırlattı. Çok iyi düşünülmüş. Bizleri yeniden gençlik yıllarımıza götüren dernek üyelerine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Hepsinden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.
Merhum Karlı’nın diğer oğlu Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Eski Müdürü, Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı’da duygularını şu sözlerle ifade etti:
“Derneğimizin gerçekleştirmiş olduğu bu etkinlikle birlikte 40-50 yıl öncesine gitme şansı yakaladık. Ceylan Sineması’nın eşsiz atmosferini yeniden tattık. Sinemanın aktif olduğu o yıllarda çoğu evde televizyon yok, radyo yok, ilçede eğlence ve kültür anlamında neredeyse tek faaliyet bu sinemaydı. Bizim çocukluğumuzdan 80’li yılların ortasına kadar devam eden bir merkezdi. 60 kuşağının gençliğini geçirdiği bu merkezi yeniden yad etme şansını bizlere sunduğu için kıymetli dernek başkanımız Emre Güney ve dernek üyelerine çok teşekkür ediyoruz. Sebep olanlardan Allah razı olsun” dedi.
Eski Ceylan Sineması Sahibi Bahri Karlı’nın torunu Bahri Karlı’da Sarayönü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine teşekkür ederek, “Öncelikle büyüklerimizden hikaye gibi, fıkra gibi dinlediğimiz o günlere götürerek bizlere aynı duyguları yaşatan derneğimize çok teşekkür ediyoruz, hepsinden Allah razı olsun. İlçemizin bu tür sosyal faaliyetlere aç olduğunu bir kez daha gördük, katılımın yoğun olması bize bunu gösteriyor. Bu aktivite bizleri 80’li yıllara götürüp, Sarayönü’nün o dönemki sosyo-kültürel hayatını tekrardan yaşatma fırsatı verdi. O dönemin tek sosyal aktivitesi bu sinemaydı. Şu anki teknolojik imkanlarla sinema belki hepimizin cebinde taşıdığı bir platforma dönüştü ama yine de sinema denildiği zaman memleketimizde insanların aklına bir “Ceylan Sineması” geliyor. Karlı ailesi olarak bu isimi de unutmayarak, etkinliklerinde yer verdikleri için dernek üyelerine ayrıca teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe katılımın yüksek olmasının ve büyüklerin maziye dönerek yüzlerinde tebessüm oluşmasının kendilerini çok mutlu ettiğini dile getiren Sarayönü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emre Güney, Ceylan Sineması ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Ceylan Sineması, Sarayönü halkı için geçmişin en önemli kültürel objelerinden bir tanesi. Yaklaşık 60 yıl önce kurulan ve 20 yıllık süreçte ilçeye hizmet eden ve pek çok hemşerimiz tarafından “Bahri Karlı Sineması” olarak bilinen sinema ilçenin en önemli kültürel etkinliği olarak bilinirdi. Teknolojinin gelişmesi büyük bir avantaj tabiki, özellikle televizyon, internet ve dizi sektörünün de büyümesi ile birlikte insanlarımız ekran tercihini evlerinde seyretmek için kullanıyor. Maalesef toplumu bir araya getiren açık hava sineması gibi etkinlikler önemini yavaş yavaş yitirerek tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı” dedi.
Yapılan etkinlikle gurbette yaşayan hemşerilerinin de bayram tatili dolayısıyla Sarayönü’nde bulunmasını avantaja çevirmek istediklerini dile getiren Güney, “Bayram tatillerinde ilçemiz daha kalabalık oluyor. Şehir dışında ikamet eden hemşerilerimiz ailelerini ve akrabalarını ziyaret etmek için ilçemize geliyor. Biz de bu durumu etkinlik vesilesi ile avantaja çevirerek Sarayönülülerin bir araya gelmesinde aracı olmak istedik. Hem yaşı büyük hemşerilerimizi maziye götürerek anılarını canlandırmak, hem de o dönemler hakkında fazla bilgisi olmayan genç kardeşlerimize ilçemizin en büyük değerlerinden birini tanıtmak amacı ile böyle bir organizasyon düzenledik.
Bu tür organizasyonlar ile birlikte hem derneğimizi tanıtıyoruz hem de ilçemizin sosyo-kültürel olarak gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Etkinliğimizin beklentilerimizin üstünde ilgi ve alaka görmesi bizleri hem sevindirdi hem de oldukça gururlandırdı. Düzenlediğimiz her organizasyonla birlikte daha fazla hemşerimize ulaşıyoruz. Bizleri yalnız bırakmayan vatandaşlarımıza şahsım ve dernek üyelerimiz adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.