Sarayönü MYO'da tohumculuk bölümü yeniden açıldı

Sarayönü MYO'da tohumculuk bölümü yeniden açıldı
Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu'nun Tohumculuk Programı, 4 yıl aradan sonra yeniden öğrenci kabul etmeye başladı.

2019 yılında Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından öğrenci alımına kapatılan program, İç Anadolu Bölgesi'nde tohumculuk sektöründe ara eleman ihtiyacının artmasıyla birlikte, 2024-25 eğitim-öğretim yılı için yeniden açıldı.

İlk etapta 21 kontenjan ile öğrenci alımına başlayan programda, 14 öğrenci kesin kayıtlarını yaptırdı. Kalan 7 kişilik kontenjan için ek yerleştirme döneminde yeni başvurular bekleniyor.

Tohumculuk Programı'nın yeniden açılması, sektör için büyük bir ihtiyaç olan nitelikli ara eleman eksikliğini gidermeyi hedefliyor. Konya ve çevresinde faaliyet gösteren 350'ye yakın tohumculuk firmasının mevcut olduğu bir bölgede, programın güçlü bir öğretim kadrosu ve altyapıya sahip olması, öğrenciler için önemli bir fırsat sunuyor.

Bununla birlikte, 2024-25 eğitim-öğretim yılı için programa kayıt yaptıracak öğrencilere aylık 1.500 TL burs imkanı sağlanacak. Bu destek, öğrencilerin hem eğitim hayatlarını sürdürmelerine hem de sektörde nitelikli birer profesyonel olarak yetişmelerine katkı sağlayacak.

"Prof. Dr. Bağcı: Tohumculuk Programı'nın yeniden açılması sektör için hayati önem taşıyor"

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu (MYO) Tohumculuk Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, uzun uğraşlar sonucu bölümü yeniden açtırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Bağcı, Konya ve çevre illerdeki tohumculuk sektöründe ara eleman ihtiyacının karşılanmasının önemine değinerek, Sarayönü MYO Tohumculuk Programı'nın bu ihtiyacı karşılamak için yeniden öğrenci alımına başlamasının şart olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Bağcı, “Tohumculuk Teknolojisi Programına yeniden öğrenci alınmasının gerekçesi her geçen gün gelişen tohumculuk sektörü lisans ve ön lisans seviyesinde yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamakta zorluk çekmektedir. Ülkemizde her alanda ara eleman problemi en üst seviyededir. Bu ihtiyaç, gelişen ve rekabet gücünü artırmak isteyen tohumculuk sektörü için de son derece önemlidir" dedi.

Bölümün tarihçesine de değinen Prof. Dr. Bağcı, "Bölgemizde ve ülkemizde hızla gelişen tohumculuk sektörünün ihtiyacını karşılamak ve bu alanda çalışacak teknik elemanlar yetiştirmek için 2001-2002 eğitim-öğretim döneminde yüksekokulumuz bünyesinde Tohumculuk Programı açılmıştır. Programın adı 2019 yılında Tohumculuk Teknolojisi olarak değiştirilmiştir. Ancak, YÖK'ün Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili yaptığı değişiklikler sonucu, diğer birçok teknik programda olduğu gibi, Tohumculuk Teknolojisi Programı'na da yeterli sayıda öğrenci kayıt yaptırmadığı için program öğrenci alımına kapatılmıştı" diye konuştu.

Programın yeniden açılmasının sektördeki nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak açısından hayati önem taşıdığını belirten Bağcı, "Tohumculuk Teknolojisi Programında eğitim alan öğrencilerimiz, bitki ıslahından tohum üretimine, tohum işlemesi ve pazarlamasına kadar birçok konuda uygulamalı ve teorik eğitim alarak donanımlı bir şekilde mezun olmaktadırlar. Mezunlarımızın bir kısmı sektördeki firmalarda çalışırken, bazıları kendi tohumculuk firmalarını kurmaktadır. Ayrıca, bölgenin tarımla uğraşan ailelerinin çocukları olan öğrencilerimiz, burada aldıkları eğitimle daha kaliteli ve verimli tarım yaparak aile işletmelerine katkı sağlamakta ve ülke ekonomisine destek olmaktadırlar" dedi.

Prof. Dr. Bağcı, bölümün yeniden açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, programın yeniden faaliyete geçmesinin sektöre önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.