Sarayönülü çiftçinin taban fiyat beklentisi 15 TL

Sarayönülü çiftçinin taban fiyat beklentisi 15 TL
Hasat mevsimine doğru yaklaşılırken Sarayönülü çiftçiler hububat taban fiyatı ve prim desteğinin biran önce açıklanmasını istiyor.

Sarayönü’nde hububat hasadına sayılı günler kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alım fiyatının bir an önce belirlenmesini isteyen çiftçiler, geçen yıl kiloda 8.25 lira olarak açıklanan fiyatın, yükselen maliyetler doğrultusunda ve ekonomik koşullar göz önüne alınarak en az 15 lira ile 16 lira arasında fiyat talebinde bulunuyorlar.

Maliyetlerimiz ikiye katladı

Sarayönülü çiftçilerden Sami Kaya, ekim döneminde maliyetlerinin bir önceki yıla göre yüzde 60 oranında arttığını ve TMO’nun sorumluluğu alarak üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirerek, “Çiftçiler üzerlerine düşen görevi yaparak stratejik öneme sahip buğdayı üretti. TMO, hasat başlamadan, 10 lira 87 kuruş olan üretim maliyetini dikkate alan buğday alım fiyatını açıklamalı ve çiftçilerimizi bir an önce rahatlatmalıdır. TMO gerekirse geçen yıl olduğu gibi gelen buğdayın tamamını alacağının sözünü vermeli. Ayrıca, bu yıl Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜRKŞEKER de buğday alımı yapmalıdır” dedi.

sarayonulu-ciftcinin-taban-fiyat-beklentisi-15-tl.jpg

Kaya, ayrıca enflasyon oranında artırılarak bir prim desteği talep ettiklerini de ifade etti. Bununla birlikte, kıraç bölgelerde buğday ekimi yapan çiftçilere pozitif ayrımcılıkla primlerinin 2 kat fazla verilmesi gerektiğini söyledi.

Tüm bu beklentilere karşın TMO’nun depolarında doluluk yaşandığını da bildiklerini ifade eden Kaya, 15 liranın makul fiyat olduğunu ama hasat döneminde bu beklentilerinin karşılanmasının zorluğuna da dikkat çekti.

Kaya, “TMO yaklaşık 2.5 yıldır depolarını Rus, Ukrayna ve yerli buğday dile doldurmuş durumda. Geçtiğimiz yıl açıklanan kilo başı 8.25 lira tam olarak beklentilerimizi karşılamamıştı. Geçtiğimiz yılda dolu olan depolar bu yılda ürünlerle dolu. Bir an önce stoktaki buğdayın piyasaya sürülmesi ve yeni ürünler için yer açılması lazım. Aksi takdirde geçtiğimiz yılki fiyatlarla alımlar başlayabilir. Bu karar da deyim yerindeyse tam bir fiyasko olur. Üretimin devam etmesi için çiftçinin desteklenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.