Sarayönülü gönüllüler Suriye’ye gitti
Sarayönü’nden geçtiğimiz hafta gönüllü olarak İHH İnsanı Yardım Vakfı Sarayönü temsilciliği ile birlikte Suriye’ye giden heyet vakıf faaliyetlerini yerinde gördü.
İHH İnsani Yardım Derneği Sarayönü Temsilci Mustafa Salman Öztürkçü ile birlikte giden heyetin içerisinde Murat Topçuoğlu, Mehmet Turan, Nusret Aldıran ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürü Ahmet Turan da yer aldı.
30 Mart’ta 3 günlük programla İdlib kırsalına giden heyet burada kesilen 5 kurbanın etini “Ayşe Yetimhanesi” nde bulunan 54 aileye dağıtıp bölgediki muhtaçların durumu gözlendi.
İHH Sarayönü Temsilci Mustafa Salman Öztürkçü yaptığı açıklamada İHH olarak din, dil, ırk farkı gözetmeksizin ihtiyaç sahibi insanlara yardımların yapıldığını söyledi.
Mazlumlar üzerindeki zulümlerin bitmediğini belirten Öztürkçü, “Zulme karşı direnen kardeşlerimiz bugün gelinen noktada bizlerin desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaçları var. İHH İnsanî Yardım Vakfı olarak yardımsever halkımızın destekleriyle, Suriye’deki mazlumların yanında olmaya devam ediyoruz.
İblib bölgesinde vakfımız tarafından oluşturulan briket barınma yerlerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Burada kurduğumuz “Hayır çarşısında” bölge insanına giyim ve gıda yardımları yapıyoruz.
Ayrıca protez-ortez rehabilitasyon merkezinde savaşta uzvunu kaybeden kişiler için protez imalatı yapılıyor. Ayrıca göz muayene ve ameliyatları da yapılmaya başlanacak.
Ancak bütün bunlar yine de orada çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren mazlum halk için yeterli değil” dedi.
İnsanlar perişan durumda
Ekip içerisinde yer alan Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürü Ahmet Turan, “Bundan birkaç ay önce gönüllü olarak başvurmuştum, önceki hafta cevap geldi, başvurum olumlu sonuçlandı. İdlib’te yaşayan insanların ne şartlarda yaşadıklarını görmek için gitmek istemiştim, geçtiğimiz hafta nasip oldu.” dedi.
İdlib’e gidiş amaçlarının İHH’nın İdlib’te yürütmüş olduğu insani yardım faaliyetlerini yerinde görmek olduğunu belirten Turan, “İdlib kırsal bölgesine gittik. Türkiye’nin kontrolünde olan bölgede lojistik üsler kurulmuş. Kesimhaneler, dağıtım noktaları oluşturulmuş. Kızılay’ın da büyük faaliyetleri var. Yardımlar çok sistemli bir şekilde yapılıyor. Kimsenin ulaşamadığı bölgelere, İHH’nın devlet gücüyle ulaştığını gördük. Otomasyon sistemi kurulmuş, dağıtılan yardımlar gramına kadar ölçülerek eşit dağıtılıyor.” dedi.
İdlib’te ki insanların çok zor durumda olduğuna dikkati çeken Turan, “Yaklaşık nüfusu 4 milyon. Bu nüfusun 1.5 milyon kadarı çadır kent adı verilen bölgede yaşıyor. İnsanlar tamamen yapılan yardımlarla hayatta kalabiliyorlar. Gerçekten yaşam şartları çok kötü. Öksüz ve yetim sayısı da çok fazla” diye konuştu.
Turan, gözlemlerini şu ifadelerle dile getirdi: “Benim insanımızdan beklentim, imkanları ve vakitleri varsa gidip yerinde kendileri görsünler, büyük bir insanlık dramı var o topraklarda. Eğer bu söylediklerime imkanları yoksa az çok demeden ellerinden gelen yardımı yapsınlar. Devletimiz olmazsa, orada yaşayan insanları kimsenin umursadığı yok. Bu da insanlığın nereye gittiğinin en önemli göstergesi sanırım.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.