Sarayönü’nde “ata tohum” seferberliği başlatıldı

Sarayönü’nde “ata tohum” seferberliği başlatıldı
Sarayönü Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile işbirliği yaparak, genetiği değiştirilmemiş yerli ata tohumlarının toplanacağı bir tohum bankası için çalışma başlattı. Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, kaynağı belli...

Sarayönü Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile işbirliği yaparak, genetiği değiştirilmemiş yerli ata tohumlarının toplanacağı bir tohum bankası için çalışma başlattı. Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, kaynağı belli olan yerli ata tohumların toplanarak çoğaltılması için elinde bu tohumlardan bulunan vatandaşlara çağrıda bulundu. Toplanacak tohumlar üretimle arttırılarak yetiştiricilerin kullanımına sunulacak. Tohumlardan, benzersiz kalite, tat, lezzet, aromaya sahip sebzelerin yeniden yetiştirilmeye başlanması amaçlanıyor.

Sarayönü Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi iş birliği ile farklı kurumlar ve yerel yetiştiricilerden elde edilen kaynağı belli olan tohumların toplanarak çoğaltılması için çalışma başlatıldı.

Belediye bünyesinde üretilecek tohumlar, online tohum talep formu dolduran vatandaşların kullanımına açılacak. Bu sayede ata tohumlarının ülke bazında da yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, çağrıyı duyan tüm vatandaşların elinde bulunan ata tohumlarını belediyeye teslim etmeye davet etti.

Solak, yaptığı açıklamada, “Özellikle Konya bölgemizin iklim şartlarına uyum sağlamış tohumlar, şimdilerdeki ticari ürünlerde bulunmayan kalite, tat, lezzet, aroma bakımından atalarımız tarafından yıllardır seçilmiş tohumlardır. Yani bu projeyle eski tatlara kavuşmayı amaçlamaktayız. Bu nedenle bir vatandaşlık görevi olarak, bir köşede saklanmış veya halen üretilen ata tohumların gelecek nesillerimize ulaştırılması büyük önem taşıyor.” dedi.

Uzak ilçelere de çağrıda bulunan Solak, kendilerine telefonla ulaşan vatandaşlardan da tohum alabileceklerini belirterek şöyle konuştu:

“Belediyemiz bünyesinde oluşturulacak Ata Tohum Merkezinde üretilen tohumlar uzun vadede, gelecek nesillerimize ulaşması amacıyla uygun depolama şartları oluşturularak tohumların zarar görmeden uzun süre muhafaza edilebilecektir. Tohum bankamıza gelen tohumların envanteri dikkatlice tutulacak, tohumun kimden alındığı, hangi bölgeye ait olduğu, yerel çeşidin ismi gibi birçok bilgiye detaylı şekilde yer verilecektir.”

“Bu bir gelecek stratejisi”

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Tohumculuk Programı Dr. Öğretim Üyesi Hayati Akman da ata tohumların korunmasının önemine dikkati çekti.

Ata veya yerel tohumların, hibrit, GDO veya benzeri ıslah çalışmalarına tabi tutulmadığı için daha doğal kabul edildiğini kaydeden Akman, şunları söyledi:

“Birçok hastalığın kaynağı beslenme alışkanlıklarımızdır. Ata tohumların organik gübre ve doğal yollarla üretilmesi ve ayrıca bu ürünlerle beslenme alışkanlığımızın değiştirilmesi daha sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlayabilecektir.

Gelecekte kendi tarımını yapmayan ülkelerin açlıkla karşılaşabileceği bildirilmektedir. Son bir yılda yaşadığımız pandemi ile de tarımın ne kadar stratejik bir sektör olduğu herkesçe anlaşılmış oldu. Bu nedenle, bitkisel üretimin kaynağı tohum demek, bir hayat sigortası demektir, ülkelerin de can damarıdır.

Ata tohumlarımız, gelecekte gıda güvenliğinin sağlanmasında; küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle mücadele bir tampon vazifesi göreceklerdir. Yine, 2019 yılında düzenlenen Tarım ve Orman Şura’sında alınan kararlar gereği yerel tohumların korunması devletimizin gelecek yıllar için stratejik planı içerisinde yer almaktadır. Ülkemizin gelecek stratejisiyle uyum içerisinde olan gıda güvenliğine de katkıda bulunabilecek bu proje ile bölgemizde yerel ata tohumlarımızın korunmasını ve yaygınlaştırılmasını amaçlanmaktayız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.