Sarayönü'nde çay ocakları zam istiyor

Sarayönü'nde çay ocakları zam istiyor
Günden güne artan ekonomik krizin etkileri Sarayönü’nde de iyice hissedilmeye başladı. Çarşıda pazarda alışveriş yapan insanların sayısı her geçen gün azalırken, ilçenin en işlek caddesinde neredeyse uçan kuş bile kalmadı.İnsanların alım gücünün azalması ise en çok esnafların işlerinin durgunlaşmasına bozulmasına yol açıyor.

Sarayönü'nde çay ocağı işleten Adem Taşçı, son dönemde masraflarının artması nedeniyle işletmelerinin sürdürülebilirliğinin zorlaştığını dile getirdi.

Taşçı, yaklaşık 6 aydır 5 liradan satılan bir bardak çayın fiyatının artık maliyetlerini karşılamadığını belirterek, fiyatın 7.5 liraya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Sarayönü'nde çay ocağı işleten diğer esnafın da benzer sorunlar yaşadığını ifade eden Taşçı, Ilgın ve Kadınhanı gibi benzer lokasyonlarda çay fiyatlarının 7.5 lira civarında olduğunu örnek gösterdi. Bu durumun, Sarayönü'nde işletmecilerin de fiyatlarını güncellemek zorunda bıraktığını belirtti.

Taşçı, "Masraflarımız sürekli artıyor. Çay yapımında kullanılan malzemelerin fiyatları, enerji giderleri ve personel maliyetleri gibi kalemler yüksek oranda artış gösterdi. Bu nedenle bir bardak çayın fiyatını 7.5 liraya çıkarmak zorundayız ki işletmemizin sürdürülebilirliğini sağlayabilelim" şeklinde konuştu.

Sarayönü'nde çay ocaklarının fiyat güncellemesi talebinin arttığına dikkat çeken Taşçı, bu durumun esnafı zor durumda bıraktığını ve hizmet kalitesini de etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Kendisi gibi diğer esnaflarından da durumuna değinen Taşçı,

“Adeta bir zam yağmuru var. Biz daha markete ya da toptancıya gidip alışveriş yapasıya kadar fiyatlar değişiyor. Bu zamları devlet yapıyor diyemem ama devletin kontrol mekanizmasında bir problem olduğu gerçek. Devletimizin fırsatçılara şans tanımaması lazım, kontrol birimlerinin aktif çalışarak sahaya inmesi ve bu fahiş fiyat artışlarına bir dur denilmesi lazım. Yoksa olan hem esnafa hem de vatandaşa oluyor. Tekerimiz patladı uçurumdan aşağı yuvarlanıyoruz.”

Şekere, çaya, elektriğe, kahveye, kiraya ve faturalara son bir yılda yüzde yüze yakın zam geldiğini belirten Taşçı, piyasalara acil müdahale edilmesi gerektiğini, insanların alım gücünün neredeyse sıfıra indiğini belirtti.