Sekiz yılda 551 esnaf çöktü

Sekiz yılda 551 esnaf çöktü
Sarayönü'nde küçük esnaf can çekişiyor. Ticari hayatta ki olumsuzluklar her geçen gün artarken, küçük esnaf bir bir kepenk indiriyor. Sarayönü genelinde 2017 yılında 34 esnaf kepenk indirirken, sadece 47 yeni işyeri açıldı....

Sarayönü'nde küçük esnaf can çekişiyor. Ticari hayatta ki olumsuzluklar her geçen gün artarken, küçük esnaf bir bir kepenk indiriyor. Sarayönü genelinde 2017 yılında 34 esnaf kepenk indirirken, sadece 47 yeni işyeri açıldı. Bu nokta da son 8 yılda kepenk kapatan esnaf sayısı 551'i bulurken, açılan yeni işyeri sayısı sadece 383'te kaldı.

Ticari hayatta geçmişi mumla arayan Sarayönü'nde çok sayıda küçük esnaf kepenk kapattı. Sarayönülü esnaflar artık nasıl kazanacağını değil, borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor. 2010 yılı içerisinde Sarayönü genelinde 70'den fazla küçük esnaf kepenk kapatırken, yeni faaliyete giren esnaf sayısı 32'de kaldı. 2011 yılı içinde Sarayönü genelinde 97 küçük esnaf kepenk kapatırken, yeni faaliyete giren esnaf sayısı 48'de kaldı. 2012 yılında ise 48 küçük esnaf kepenk kapatırken, yeni faaliyete giren esnaf sayısı 47'de kaldı. 2013'te açılan 68 olurken, 160 iş yeri kapandı. 2014 yılında ise açılan işyeri 45 olurken, 47 iş yeri kapandı. 2015 yılında 47 esnaf işyerini kapatırken, 45 esnaf iş yeri açtı. 2016 yılında 47 esnaf işyerini kapatırken, 51 esnaf işyeri açtı.

Sarayönü Esnaf Odası başkanı Hasan Koçaş, Sarayönülü esnafların kriz içinde olduğunu, ekonomik olaylardan büyük ölçüde etkilendiğini ve bir çıkmazın içine düştüğünü söyledi. Esnaf ve sanatkarların her geçen gün işlerinin daha da kötüye gittiğini ifade eden Koçaş, "Artık esnaflar nasıl satış yapıp, para kazanacağını değil, borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Bu acı verici bir durum" dedi.

Hükümetin attığı adımların yeterli olmadığını belirten Koçaş, küçük esnafların, kredi borçlarının ertelenerek uzun vadelere yayılması gerektiğini söyledi.

Sarayönü'nde en fazla kepenk indiren faaliyet grubunun bakkal ve kahvehane olduğunu dile getiren Koçaş, "Bakkal sayısının azalmasında ilçede ki büyük market sayısının artması etkili oldu. Tüketici alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle mahalle bakkalı alışkanlığı artık kayboldu. Konya'da ki market zincirleri nedeniyle işleri zayıflayan küçük esnaf, büyük marketlerin ilçemizde de açılmasıyla bitme noktasına geldi. Kahvehane sayısının azalmasında da sigara yasağı etkili oldu. Sarayönü'nde açılan yeni işletme sayısı ise sadece 47. Bu rakamlar Sarayönü'nde ki ticari hayatın durumunu gözler önüne seriyor" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.