“Sektör Paydaşları Şarj İstasyonları İçin Ortak Çalışmalı”
Türkiye’deki operatörlere sistem entegratörlüğü yapan ve en geniş şarj ağına sahip olan şarj istasyonu ağı şirketiSharz.net, Türkiye’deki şarj istasyonu ağı ve ülkemizin elektikli araç dünyasındaki geleceği ile ilgili görüşlerini paylaştı.Elektrikli araçların şarj üniteleri ile bütünleşik şekilde gelişmekte olduğuna dikkat çeken Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül“Elektrikli araç teknolojisi ne kadar gelişmiş olursa olsun, aracı şarj edemediğiniz sürece bir işlevi olmayacaktır. Ülkemizde şarj istasyonu sayısının yeterli olacak şekilde artacağını düşünüyoruz; ancak önemli olan konu şu; büyük şirketlerin yanı sıra şarj istasyon ağı yatırımı yapmak üzere sektörle ilgisi olmayan birçok firma da bu süreçte lisans sahibi oldu. Bu noktada düşük maliyetli ünitelerin istasyonlara montajı yapıldıktan sonra farklı marka-model araçları şarj edip edemeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu konuda endişelerimiz var. Doğru teknoloji ve doğru yatırımlarla Türkiye, elektrikli araç dünyasında önde gelen ülkeler arasında yer alacaktır. Sektör paydaşları rekabeti bir kenara bırakıp ortak çalışmalarda bulunmalı.” dedi.
Sharz.net, elektrikli araç şarj istasyonları için sağlanan teşviklerin sektöre etkileri ve şarj istasyonlarının geleceğiyle ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıl elektrikli araç satışları yüzde 170’i aşan oranlarda artarken, elektrikli otomobiller kadar şarj istasyonlarının sayısı ve niteliğinin de önemine dikkat çekildi.
“İstasyonların şarj edebilirlik düzeylerinin yüksek seviyede kalabilmesi oldukça önemli bir konu. Bu sebeple Türkiye’de kurulacak şarj üniteleri teknolojilerinin dikkatle seçilmesi gerektiği görüşündeyiz.” yorumunu yapan Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül,“Elektrikli araç teknolojisi ne kadar gelişmiş olursa olsun, aracı şarj edemediğiniz sürece bir işlevi olmayacaktır. Ülkemizde şarj istasyonu sayısının yeterli olacak şekilde artacağını düşünüyoruz; ancak önemli olan, büyük şirketlerin yanı sıra şarj istasyon ağı yatırımı yapmak üzere konu ile alakası olmayan birçok firma da bu süreçte lisans sahibi oldu. Bu noktada düşük maliyetli ünitelerin istasyonlara montajı yapıldıktan sonra farklı marka-model araçları şarj edip edemeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu konuda endişelerimiz var.” dedi.
“Sektör paydaşları rekabeti kenara bırakıp ortak çalışmalı”
Elektrikli motorların önemi her geçen gün artarken Türkiye’nin bu konuda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alabilmesi için Edirne’den Artvin’e uzananistasyon ağımız, iş ortaklıklarımızve gelecek planlarımız ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyen Şengönül, 2023 yılı sonunda bin istasyon, bin 200 şarj ünitesi ve 2 bin soket sayısına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.Konuşmasının devamında Şengönül“100 yıllık fosil yakıt çağı, yerini yer üstünde bulunan doğal enerji kaynaklarından elde edilen enerjilerin üretilebildiği yeni bir çağa bırakıyor. Yaşanılan bu çağ değişiminde Türkiye’nin önde gelen ülkeler arasında yer alabilmesi için sektör paydaşı şirketler, rekabeti kenara bırakıp ortak çalışmalarda da bulunarak birbirlerine katkıda bulunmalı. Sharz.net olarak; şarj ağı operatörü olan yeni şirketlerle istasyon ağımızı paylaşıp daha geniş bir alanda müşterilerine şarj ağı sunmalarına imkan tanıyoruz. 2018’den bu yana önemli şirketleri bir araya getirerek vesile olduğumuz birlikteliklerin hazırlamış olduğu zeminin de katkılarıyla birlikte Türkiye’nin, girişimci ruhlu ve dinamik yatırımcı şirketleri ile elektrikli araç şarj dünyasında önde gelen ülkeler arasında yerini alacağına inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.