Selçuk Üniversitesi önemli projeye imza attı

Selçuk Üniversitesi önemli projeye imza attı
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Erdemir yürütücülüğünde hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile gıda güvenliğinin sağlanması, tüketicinin bilinçlendirilmesi ve israfın önüne geçilmesi hedefleniyor. Ambalaj içine yerleştirilecek kitler, ürünün taze olup olmadığını gösterecek

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Organik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serkan Erdemir yürütücülüğündeki “Biyojenik Primer Aminler İçin Duyarlı Pi-Konjuge Sistemine Sahip Yeni Floresans Algılayıcıların Geliştirilmesi ve Gıdalarda Tazelik Kontrolü İçin Kullanılması” adlı proje, TÜBİTAK (1001) tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Biyolojik aminleri tespit edebilecek sensörlerin hazırlanması ve gıdalarda tazelik kontrolünün sağlanmasını kapsayan proje ile tüketiciyi bilgilendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Prof. Dr. Erdemir, “Ambalaj içerisine entegre edilecek kitlerdeki renk değişimleri ile ürünün bozulmaya başlayıp başlamadığı veya tamamen bozulup bozulmadığı hakkında bilgi alınabilecek” şeklinde konuştu.

Et, balık süt, peynir gibi özellikle dolapta muhafaza edilen ürünlerin belli bir sıcaklığa maruz kaldıktan sonra organik azotlu bileşikler ürettiğini ve tüketilmesi halinde insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Serkan Erdemir, “Marketten aldığımız bazı ürünlerin son kullanma tarihi yanlış beyan edilebiliyor, kullanmadan çöpe atılabiliyor.

Tüketicileri bilinçlendirmek adına bu kitlerin hazırlanmasını hedefliyoruz. Projenin hayata geçmesi halinde bu tarz gıdalar kontrollü bir şekilde gönül rahatlığıyla tüketilebilecek. Böylece israfın da önüne geçilecek. Ülke ekonomisi açısından özellikle gıda ambalaj sektörüne çok büyük katkı sağlanarak, gıda güvenliği oluşturulacak” şeklinde açıklamada bulundu.

Türkiye'de böyle bir çalışmanın olmadığını, dünyada da kimyasal yöntemleri farklı olan ve sadece literatürde yer alan projelerin bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Erdemir, TÜBİTAK destekli araştırma projeleri için 30 aylık bir süre öngördüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.