Selçuk Üniversitesi'nden Türk Çiftçisine Bağımsızlık Çözümü
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahim Ada, 20'den fazla tohum çeşidi için tescil sürecinin devam ettiğini ve üretim izinlerinin alındığını belirterek, bu tohumların ticarileştiğini açıkladı.
Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu şeker pancarı, ayçiçeği ve mısır gibi bitkilere yoğunlaştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Ada, "Özellikle şeker pancarı dikkat çekiyor. Şeker pancarı tohumculuğunda tamamen dışa bağımlıyız. Ülkemizde Almanlar, Belçikalılar, Fransızlar, Amerikalılar, Danimarkalılar ve İsveçliler gibi yabancı firmalar piyasanın kontrolünü elinde bulunduruyor. Biz de onlara rakip olma yolunda ilerliyoruz.
150-200 yıllık firmalarla rekabet etmek zor, ama yaptığımız işin önemini biliyoruz. Geliştirdiğimiz şeker pancarı tohumları şu an çiftçilerin tarlasında. 2024 yılında 20'den fazla ilde ekildi, hasadı yapıldı ve fabrikalara teslim edildi. Sonuçlar oldukça olumlu. Yurt dışı tescili için de önemli bir aşama kaydedildi" dedi.
Prof. Dr. Ada, üniversite bilgi birikimi ve tecrübesinin özel sektörle birleşerek sürecin hızlanmasına olanak tanıdığını belirtti. "Geçen yıl şeker pancarında 5 tescil başvurusu yaptık ve bu başvurular Selçuk ZF, Ada, Pars, Pamir ve Batur isimleriyle tescillendi. Artık bu isimler dünyanın her yerinde bilinecek ve tohumlarımız ihraç edilebilir durumda.
Gelecekte şeker pancarına yabancı isimler duyulmayacak. Şu an şeker pancarında dışa bağımlılığımız ortadan kalktı ve ihtiyacı karşılayacak üretim kapasitesine sahibiz" diye konuştu.
Prof. Dr. Rahim Ada, 12 farklı ayçiçeği tohumu için de tescil başvurusunda bulunduklarını hatırlatarak, "Önümüzdeki yıllarda çiftçilerimiz bu ayçiçeği tohumlarını da temin edebilecek. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak amacımız, tohumculuk alanında ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmak. Ziraat mühendislerimizin geliştirdiği tohumlar, piyasanın en iyisi olma yolunda ilerliyor" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.