Selçuk'tan çığır açan iki yeni aşı
TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında faaliyet gösteren Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu (KORTUP), aşı geliştirme çalışmalarında önemli bir merkez haline geldi. Bu platformda, 20’den fazla üniversiteden 100’ü aşkın bilim insanı, Türkiye’nin aşı üretim kapasitesini artırmak için bir araya geliyor. Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş, KORTUP’un, gelecekteki pandemilere karşı hazırlık amacıyla birçok aşı geliştirme projesini birleştiren bir platform olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Erganiş, Selçuk Üniversitesi’nin, Klebsiella pneumoniae isimli antibiyotik dirençli bir bakteriye karşı geliştirilen aşı projesini yürüttüğünü ve aynı zamanda tavuk vebası olarak bilinen H9N2 virüsüne yönelik hayvan aşısı projesinde aktif rol oynadığını ifade etti. Her iki projenin de kritik aşamalarının Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi laboratuvarlarında sürdürüldüğünü vurguladı.
Antibiyotik direncine karşı umut verici çalışma
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2050 yılına kadar antibiyotik direncinin yılda 50 milyon ölüme yol açabileceği öngörüsüne dikkat çeken Erganiş, Klebsiella pneumoniae bakterisine karşı protein bazlı bir aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. “Bu aşının yoğun bakım hastalarının hayatta kalma oranlarını artırmasını hedefliyoruz. İki farklı protein üretmeyi başardık ve şu anda saflaştırma aşamasındayız. Projemiz, antibiyotik direncine karşı mücadelede önemli bir dönüm noktası olacak” dedi.
Hayvan sağlığı için yeni bir aşı
Hayvan sağlığı alanında ise H9N2 virüsüne karşı geliştirilen aşı projesine yoğunlaştıklarını belirten Erganiş, bu aşının formülasyon ve etkinlik testlerinin Selçuk Üniversitesi laboratuvarlarında yapılacağını söyledi. “Bu aşıyla, sadece tavuk vebasını kontrol altına almakla kalmayıp, diğer hastalıkların yayılmasını da engelleyebiliriz. Bu durum, tavukçuluk sektöründeki ekonomik kayıpları büyük ölçüde azaltacak” diye ekledi. Projenin İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden Dr. Zeynep Koçer liderliğinde yürütüldüğünü ve Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Akbulut’un da ekibiyle katkı sağladığını belirtti.
Geleceğin bilim insanları yetişiyor
Erganiş, KORTUP projelerinin yalnızca bugünkü sağlık sorunlarına çözüm sunmakla kalmayıp, geleceğin bilim insanlarını yetiştirdiğini vurguladı. “Bu projelerde çalışan doktora ve yüksek lisans öğrencileri, aşı geliştirme süreçlerinde önemli roller üstleniyor. Pandemi döneminde oluşturulan ekiplerimizi daha da genişleterek Selçuk Üniversitesi’nin bilgi birikimini ülkemizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Hem insan hem de hayvan sağlığını koruma ve gelecekteki pandemilere karşı hazırlıklı olma misyonumuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.