Sille hakkında bilinmeyen gerçek! Konyalıların bile bilmediği gizem çözüldü

Sille hakkında bilinmeyen gerçek! Konyalıların bile bilmediği gizem çözüldü
Mistik havası ve gezilecek dini, tarihi yerleri ile herkesin muhakkak ziyaret ettiği şehirler arasında bulunan Konya'daki Sille ile ilgili birçok kişinin bilmediği gerçek

Sille sadece günümüzde değil yüzyıllar önce de yerleşim yeriymiş. Haber7.com sitesinde aktarılanlara göre; Sille beş bin yıldan fazla tarihi geçmişine sahip olan bir yerleşim yeri. Yeni yeni turizme kazandırılan bu tarihi yerleşim yeri Konya'ya gelen turistlerin uğrak yeri. Tarihi evleri ve yerlerimin izlerini taşıyan mağaraları burada muhakkak görülmesi gereken yerlerden.

Görülmeye değer yerlerinden biri de duvar ve pencerelerinde Roma dönemine ait malzemelerin kullanıldığı Aya Elena Kilisesi, milattan sonra 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin'in annesi Helena tarafından, ilk Hristiyanlık dönemine ait oyma mabetlerden etkilenilerek yaptırılmış mimarisi ile dikkati çekiyor. Sille'de, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait camiler, hamamlar, çeşmeler, köprüler gibi Türk-İslam eserleri de bulunuyor.

KAYALAR OYULARAK YAPILAN KİLİSE

Sille'nin güney yamacında dağın eteklerinde bulunan Koimesis Tes Panagias Kilisesi, kayalar oyularak yapılmış muhteşem işçiliğe sahip mimari dehası olarak karşımıza çıkıyor. Bölümlerinin iki farklı dönemde yapıldığı düşünülen kilisede çeşitli mezarlar ve hala net bir şekilde görülebilen freskler bulunmaktadır. Kilisenin kuzey duvarında Hz. Meryem'in ölüm sahnesini canlandıran freskler de gözden kaçmıyor.

Tarihi mahallede 19. yüzyılda inşa edilen Sille Çay Camisi'nin mihrap, minber ve kürsüsünde zengin ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri yer alıyor. Yapım yılı tam olarak bilinmeyen ve moloz taştan inşa edilmiş Karataş Cami ise diğer Sille camileri gibi içinde zengin ahşap süslemeleri ile ilgi görüyor.

SADECE BİN 496 KİŞİ YAŞIYOR

Çarşı içine 1884 yılında inşa edilen Hacı Ali Ağa Hamamı'nın kadın ve erkek bölümleri, su deposu ile Osmanlıca kitabesi bulunuyor. Büyük ölçüde tahrip olan hamam restore edilmesinin ardından turizme hizmet ediyor.

8pnub-1575987029-8779.jpg


Müslümanlara ait dört büyük ve gayrimüslimlere ait küçük mezarlıklar ile tarihi mezar taşlarının bulunduğu mahallede 2016 yılı verilerine göre sadece bin 496 kişi yaşıyor.

Sille çömlekçilik sanatı, halı ve kilimciliği, mumculuğu ile halk sanatları açısından zengin bir mekan. Çok farklı kültürlerin etkisinde olan Sille, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği canlı bir sosyal yaşama sahip.

Tarihin her döneminde yerleşim yeri olmuş

Bir vadide yer alan Sille'nin isminin "su perileri" anlamına gelen "Sylla"dan geliyor. Osmanlı'dan günümüze kadar olan dönemde Sille halini almıştır. 5000 yıllık tarihi boyunca her zaman çeşitli milletlere yerleşim yeri olan Sille,bu tarihi dokusunu ve kültür varlıklarını çok iyi koruyabilmiştir.

FARKLI KÜLTÜRLER DOSTÇA BİRLİK İÇİNDE YAŞIYOR

Sille, çok kültürlü bir sosyolojik yapıya sahip olması sebebiyle homojen bir toplumdan oluşuyor. Tüm bu çok çeşitliliğe rağmen komşuluk ve akrabalık ilişkileri, oldukça gelişmiş ve iç içe dostça bir yaşam hakimdir. Osmanlı döneminde mahkemelerde tutulan şeriyelere bakıldığında vukuatlı olay kayıtlarının çok az olması nedeniyle Sille'nin bu barışçıl ortamının, yüzyıllardır devam ettiği anlaşılmaktadır.

Kaynak:HABER MERKEZİ