Sinüzit neden olur ve nasıl tedavi edilir? İşte bilmeniz gerekenler
Op. Dr. Mustafa Burak Üstün, sinüslerin yüz bölgesindeki içi boş, havayla dolu odacıklar olduğunu belirterek, sinüzitin genellikle enfeksiyonlar, alerjiler ve altta yatan hastalıklar nedeniyle sinüslerde iltihaplanma sonucu ortaya çıktığını ifade etti.
Üstün, "Sinüzit çoğunlukla viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından gelişir ve çoğu zaman ilaç tedavisiyle tedavi edilebilir. Ancak bazı hastalarda bu durum kronikleşebilir ve cerrahi müdahale gerekebilir" dedi.
Sinüzitin, özellikle viral gribal enfeksiyonlardan sonra yaygın olarak görüldüğünü ve çoğu zaman kendiliğinden geçebileceğini belirten Üstün, "Ancak bazı vakalarda tedaviye dirençli hale gelerek kronikleşebilir. İlk tedavi seçeneğimiz antibiyotiklerdir, fakat yetersiz kaldığında endoskopik yöntemler ile sinüslerdeki iltihap temizlenir" şeklinde konuştu.
Sinüzit belirtileri arasında başın ön kısmında ve göz çevresinde ağrı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı olduğunu belirten Üstün, özellikle çocuklarda, okul dönemine yeni başlamış olanlarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğünü vurguladı.
Üstün, enfeksiyonların sinüslerde iltihaplanmaya yol açarak akut sinüzite neden olabileceğini de ekledi. Yetişkinlerde ise alerjik eğilimler, bağışıklık sistemi sorunları ve sık karşılaşılan enfeksiyonlar, sinüzit gelişimini artıran faktörler arasında yer alır.
Sinüzit ve migrenin baş ağrısı yapmalarına rağmen doğrudan bir ilişki bulunmadığını belirten Üstün, sinüzit tedavisinin doğru bir şekilde yapılmasıyla ağrıların önüne geçilebileceğini ifade etti. Cerrahi müdahale gerektiğinde ise endoskopik yöntemlerle burun içinden yapılan operasyonların etkili ve minimal invaziv olduğunu söyledi.
Sinüziti önlemenin en önemli yollarından birinin hasta insanlarla temastan kaçınmak ve hijyen kurallarına uymak olduğunu belirten Üstün, "Kapalı ve kalabalık alanlardan kaçınmak, sık sık el yıkamak, maske kullanmak ve burun tıkanıklığını tedavi etmek, sinüzite karşı alabileceğiniz önlemler arasında yer alır. Unutulmamalıdır ki burun tıkanıklığı tedavi edilmezse, bu durum sinüzite yol açabilir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.