Şok edici 'Reklam' gerekçeleri!
Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Reklam Özdenetim Kurulu işbirliğiyle düzenlenen influencer eğitiminde, sosyal medya platformlarında influencer'lara kesilen cezaların gerekçeleri paylaşıldı. Bu paylaşılan gerekçelerde dikkat çeken bazı ifadeler, sosyal medyada yapılan reklamların ne kadar hassas bir denetim sürecinden geçtiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bakanlığın açıklamalarına göre, influencer'ların sosyal medya paylaşımlarında bazı ifadeler ve ürün tanıtımları, ciddi şekilde cezalandırılabiliyor. Bu cezaların en dikkat çekici örneklerinden biri, bir influencer’ın reklamını yaptığı kremle ilgili oldu. Bu kişi, kremi kullandıktan sonra "Bunu kullanınca namaza başladım" şeklinde bir ifade kullanarak 880 bin lira ceza aldı. Bu açıklama, sağlık ve dini inançlarla ilgili bir ürünün reklamının, yanıltıcı olabileceği gerekçesiyle cezalandırıldığını gösteriyor.
Diğer yandan, influencer'ların paylaşımlarında sıklıkla karşılaşılan bazı ifadeler de cezalandırılıyor. Örneğin, 'ödem atar' ifadesi, ciddi bir reklam ihlali olarak değerlendiriliyor ve bu tür paylaşımlar yüksek cezalara yol açabiliyor. Aynı şekilde, "Sırt ağrılarıma iyi gelen yatak, yastık" gibi sağlıkla ilgili vaatlerde bulunmak da yasaklandı. Sağlık beyanları, özellikle bilimsel temele dayanmayan ifadelerle yapılan ürün önerileri, yanıltıcı reklam olarak kabul ediliyor.
Bir diğer dikkat çeken yasak ise, bit şampuanı önerisinin sosyal medyada paylaşılmasının yasak olmasıydı. Optikçi reklamlarının yanı sıra lens, numaralı gözlük ve bit şampuanı gibi ürünlerin önerilmesi, influencer'lar için cezai bir risk oluşturuyor. Ayrıca, bebek maması reklamlarının da yasaklandığı belirtildi. Bebekler için mama önerisi yapmak, influencer’lar için ciddi yaptırımlarla sonuçlanabiliyor.
Ürün etiketleriyle ilgili olarak da 'paraben içermez' gibi ifadelerin kullanılmasının yasak olduğu belirtildi. Bu tür ifadeler, tüketiciyi yanıltabileceği gerekçesiyle yasaklanırken, ürünlerin içerikleri hakkında yanıltıcı açıklamalardan kaçınılması gerektiği vurgulandı.
Bakanlık, influencer’ların bu kurallara uymalarını ve tüketicileri doğru şekilde bilgilendirmelerini sağlamak adına denetimlerin artacağını belirtti. Bu açıklamalar, sosyal medya üzerinden yapılan ürün tanıtımlarının, oldukça sıkı bir denetim ve düzenlemeye tabi olduğunu gösteriyor.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.