Sosyal Medyanın Gizli Tehlikesi: Beyin Çürümesi

Sosyal Medyanın Gizli Tehlikesi: Beyin Çürümesi
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın aşırı ve gereksiz kullanımının "beyin çürümesi"ne yol açtığını ve bu durumun tüm yaş gruplarını etkilediğini belirtti.

Oxford Sözlüğü, "beyin çürümesi" (Brain rot) terimini 6 aday kelime arasında yapılan halk oylamasıyla 37 binin üzerinde katılımcıdan en çok oyu alarak yılın kelimesi olarak seçti. Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz ve aşırı kullanımına bağlı gelişen "beyin çürümesi" kavramını AA muhabirine anlattı.

Hastürk, bu terimin ilk duyulduğunda korkutucu olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, bunun daha çok sosyal medyanın aşırı kullanımının entelektüel işlevleri bozmaya, hafıza sorunlarına ve depresyona yol açmasıyla ilgili bir tanımlama olduğunu vurguladı.

Sürekli Telefon Kullanımı Temel Belirtisi
Sosyal medya ve telefon kullanımının aşırıya kaçmasının beyin üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çeken Hastürk, "Beyin çürümesi"nin sürekli kaydırma hareketiyle birlikte sosyal medyanın aşırı kullanımının entelektüel ve sosyal ilişkilerde gerilemeye yol açtığını belirtti.

Telefon bağımlılığı, bildirim kontrolü gibi davranışların bu durumu gösteren belirtiler olduğunu ifade etti. "Beyin çürümesi", herkesin karşılaştığı bir durum olabilir, ancak bu durum sosyal medya kullanımının gereksiz olduğu ve insan ilişkilerinin geriye gittiği bir hali tanımlıyor.

Kişilik Gelişimine Olumsuz Etkisi
Hastürk, "beyin çürümesi"nin özellikle çocuklar ve ergenler üzerindeki etkilerinin büyük olduğunu vurguladı. Kovid-19 pandemisinden sonra çocuk ve ergenlerin sosyal medya bağımlılığının arttığını belirten Hastürk, ABD'de yapılan bir araştırmaya göre 6-14 yaş grubunda sosyal medya bağımlılığının yüzde 40'tan yüzde 70'e çıktığını söyledi. Ergenlik döneminde, kişilik gelişimi açısından bu bağımlılığın olumsuz etkileri olduğunu belirtti.

Ergenlerde Ekran Bağımlılığına Karşı Önlemler
Hastürk, ergenlerde ekran bağımlılığını engellemek için ailelere bazı önerilerde bulundu. Telefon kullanımına 16 yaş sınırı getirilmesi, ailelerin telefon kullanımını denetlemesi, ekran süresi sınırlamaları ve uyku saatlerinde internetin kapatılması gibi önlemler almanın önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, ailelerin ekran kullanımı konusunda dengeli bir model sergileyerek çocuklarına rol model olmaları gerektiğini söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.