Sosyal Sigortalar Kanunu'nda değişiklik: Yeni dönem başladı

Sosyal Sigortalar Kanunu'nda değişiklik: Yeni dönem başladı
TBMM Genel Kurulu’nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı diğer kanunlarda değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifi görüşüldü ve kabul edilerek yasalaştı.

Yeni düzenlemeyle, sağlık hizmeti almak için başvuran kişilerin, sağlık hizmetlerinin gerektirdiği ölçüde verilerinin işlenmesine olanak tanınacak. Acil durumlar dışında, aile hekimlerinin talebi ve yerel sağlık idaresinin onayına bağlı olarak, haftada en az 40 saatlik çalışma süresi içerisinde hizmet verilecek.

Ayrıca, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ya da Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararıyla burs alan uluslararası öğrenciler, burs aldıkları süre boyunca genel sağlık sigortalısı sayılacak ve sigorta primleri, belirlenen alt sınırın yüzde 4’ü kadar olacak.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında yapılan düzenlemeyle, 1 Ocak 2015’ten önceki ödenmemiş primler ve bu primlere ilişkin gecikme cezaları ile zammı gibi fer'i alacaklardan vazgeçilecek.

Ayrıca, sigortalılıkları 31 Aralık 2008 veya öncesinde başlayan ve hizmet akdiyle bir ya da birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılara yönelik şartlar da belirlenmiş. Çalışma gücü kaybı oranı yüzde 40 ile 49 arasında olanlar, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödeme koşuluyla yaşlılık aylığı alabilecekken, yüzde 50 ila 59 arasında kayıp oranı olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödeme şartıyla aynı haktan yararlanacak.

Kaynak:İHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.