Su, kışın da hayat kurtarır
Yazın sıcak havalarla birlikte su tüketimi artarken, kışın soğuk havalar susama hissini azaltıyor. Ancak, kış aylarında su içmeyi ihmal etmek sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, düzenli su tüketiminin yalnızca yaz aylarında değil, kış mevsiminde de büyük önem taşıdığını vurguluyor.
“Sıvı, çay, kahve tüketimi suyun yerini tutmaz”
Yaz aylarında sıcaklığın ve terlemenin etkisiyle su ihtiyacının arttığını belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Arş. Gör. Dr. Fethi Yönet, “Kış aylarında yaza göre susama hissi, su ihtiyacımız biraz daha azalmaktadır. Vücudumuzda baroreseptörler dediğimiz susama merkezleri var. Yaz aylarında bu terlemeyle, sıvı kaybıyla bu baroreseptörler uyarılıyor ve susama ihtiyacımız artıyor. Ama kış aylarında böyle bir sıvı kaybımız olmadığı için susama hissimiz daha az oluyor.
O yüzden susama ihtiyacımız azalabilmekte. Ancak biz susama hissimiz az oldu diye su içmekten vazgeçemeyiz, su tüketimine özen göstermemiz gerekiyor. Sıvı, çay, kahve tüketimi suyun yerini tutmaz. Hatta çay tüketimi, özellikle bitkisel çaylar, diüretik etkinlikle sıvı kaybına yol açabilir. Yani biz çay içiyoruz diye su içmemezlik yapmamalıyız. Su tüketimini devam ettirmeliyiz” şeklinde açıklamada bulundu.
“Sağlığı tehdit eden durumlara yol açmaktadır”
Yaşlandıkça baroreseptör denilen susama merkezlerinin duyarlılığının azaldığını belirten Dr. Fethi Yönet, “Özellikle yaşlılar susama ihtiyacı olmadığı için su tüketimini sağlamıyorlar. Bu durum ciddi komplikasyonlara yol açmakta, sağlığı tehdit eden durumlara neden olmaktadır.
Çocuklarda da su ihtiyacını söyleyemedikleri için bakıcıların, anne ve babaların çocuk ve yaşlıların su tüketimine yardımcı olması gerekmektedir. Çocuklara biraz daha oyun gibi su içmeyi sevdirmeliyiz. Oyun oynayarak bunu daha çok etkinlik haline getirebiliriz. Ancak yaşlılarda su içme konusunu özellikle biraz daha zorlamamız gerekmektedir” dedi.
“Bir bireyin kış aylarında ortalama 2-2,5 litre kadar su tüketmesi gerekmektedir”
Böbrek hastalarında prerenal akut böbrek yetmezliği denilen hipovolemik durumlara yol açılabileceğini ifade eden Dr. Fethi Yönet, “Öncelikle böbrek hastalıkları sonrasında böbreğe bağlı kalp hastalıklarına yol açabilir.
Kış aylarında su tüketimini artırarak bağışıklık sisteminin vücut iç dengesini ve iç ısısını sağlayabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Bir bireyin kış aylarında ortalama 2-2,5 litre kadar su tüketmesi gerekmektedir. Bu miktarı yaz aylarında biraz daha artırabiliriz” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar, suyun vücut için temel bir ihtiyaç olduğunu belirterek yaz aylarında artan sıvı kaybı nedeniyle daha fazla su tükettiklerini, ancak kış mevsiminde de su içmenin önemini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.