Sulu tarımın da suyu çıktı

Sulu tarımın da suyu çıktı
Sarayönü'nde çiftçiler yüksek elektrik zamlarından dolayı tarımsal sulama maliyetinin iki katına çıkmasından dert yanıyor. Sarayönü Tarımsal Sulama Kooperatifi sahasında tarlası bulunan çiftçiler, saatlik sulama tarifelerine...

Sarayönü'nde çiftçiler yüksek elektrik zamlarından dolayı tarımsal sulama maliyetinin iki katına çıkmasından dert yanıyor. Sarayönü Tarımsal Sulama Kooperatifi sahasında tarlası bulunan çiftçiler, saatlik sulama tarifelerine yapılan yüzde 80'e varan zamların ardından tarlasını nasıl sulayacağını düşünüyor. Gübre ve mazottaki zam yağmuruna yetişemeyen çiftçiler, sulama ücretlerinin de ikiye katlamasıyla maliyetler altında eziliyor. Kuru tarımdan para kazanamayan çiftçiler, bu maliyetler karşısında sulu tarımdan da uzaklaşıyor.

Sarayönü'nde sulu tarım yapılan en önemli bölgelerden Burçalıkkaşı mevkiinde, 4 bin dekar alandan oluşan Sarayönü Tarımsal Sulama Kooperatifi sahasında buluna sulama kuyularının saatlik sulama bedellerine yüzde 80'e varan zamlar yapıldı. Sulama kuyularının kapasitesine göre farklılık gösteren artışlar çiftçilerin sulama maliyetini neredeyse iki katına çıkardı.

Susuz ne kadar olursa

Kooperatif sahasında tarlası bulunan çiftçi Hazım Atçeken, yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz yıl 35 liraya kullandığımız kuyunun saatlik kullanım ücreti 55 liraya çıktı. Geçtiğimiz yıl 26 bin lira sulama parası ödemiştik. Bu yıl aynı şekilde sularsak sulama maliyetimiz iki katına çıkacak. Biz bu maliyetin altından nasıl kalkalım. Yağmurlarla idare etmeye çalışıyoruz. Mecburen sulamayı düşüreceğiz. Susuz ne kadar olursa o kadar olacak." dedi.

Devlet çiftçiliği bırak diyor

Yine kooperatif sahasında tarlası olan çiftçilerden Osman Çakıcı, "Benim kuyum 16 liraydı. Yapılan zamla 27,5 lira oldu. Yüzde 70 zam yapıldı. Bu görüşmüş bir zam değil. Çiftçinin çiftçiliği bırakması için devlet elinden geleni yapıyor. Çiftçi bunun altından nasıl kalkacak. Birisi çıksın bunu açıklasın. Çiftçiye resmen ekme, dikme, üretme, tarlanı sat otur diyorlar. Çiftçi kazandığını götürüp gidip suya mı versin? Allah'tan bu sene yağmurlar fena değildi. Mazot, gübreyle uğraştığımız yetmez gibi bir de bu üstüne iyi oldu." şeklinde konuştu.

Ürettiğim, piyasa malından pahalı

Hayvancılık yapan ve kooperatif sahasında silajlık mısır yetiştiren Bekir Öcal ise şunları söyledi: "Benim kullandığım kuyuya yüzde 80'e yakın zam geldi. Ben hayvancılık yapan bir adamım.  Silajlık mısır ekiyorum. Silajlık mısır susuz olmaz. Bu sulama fiyatlarıyla kendime ait tarlada ürettiğim silajlık mısır, piyasada üzerine kar eklenerek satılan silajdan pahalıya geliyor. Şimdi ben bu işin içinden nasıl çıkıyım. Bu şekilde ben bu hayvancılığı nasıl devam ettireyim. Et sıkıntısını, süt sıkıntısını çözmek isteyenlerin önce buralara bakması gerekiyor."

Devlet elektrik desteği vermeli

Sarayönü Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Kerim Kozan, yapılan zamlarla alakalı açıklamasında, "Sulama tarifeleri, makinelerin elektrik tüketimine, su çekme kapasitesine göre Merkez Birliği tarafından belirleniyor. Bunu da bize resmi yazıyla bildiriyorlar. Bu artış elektrik zamlarının çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Zaten bizim ana maliyetimiz elektrik parası. Artış sürekli vardı ancak kasamızda para olduğu için, çiftçilerimizin de hali belli olduğu için bu para bitene kadar geçen yıl artışları yansıtmadık. Bu yıl güncel tarifeyi kullanmaya başlayınca, artış bu şekilde oldu. Bu artışlar sadece bizde değil bütün kooperatiflerde var. Sulama kooperatiflerinin sulama maliyetleri çok yüksek. Devlet buna el atıp desteklemesi lazım. Mazot ve gübre nasıl destekleniyorsa sulama elektriğine de destek verilmesi gerekiyor." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.