Sürücüler dikkat! 15 lira için 13 bin TL ceza almayın
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016’dan önce düzenlenen ehliyetlerin 31 Aralık 2024’e kadar yenilenmesi gerektiğini duyurmuştu. Açıklanan tarihe az bir zaman kala hala eski tip sürücü belgesi kullananları belge değiştirme telaşı sardı. Ehliyetini değiştirmeyen sürücüler 12 bin TL’lik cezayla karşılaşabilecek.
Milyonlarca araç sürücüsünü ilgilendiren ehliyet yenileme zorunluluğunda son tarih yaklaşıyor. Bu tarihe kadar yenileme yapmayanların ehliyetleri geçersiz sayılacak ve trafik uygulamalarında sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan cezai işlem uygulanacak. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2024 yılı için 12.977 TL. Bu nedenle ehliyet yenileme işlemleri yoğun bir şekilde devam ediyor, ancak süreçte yaşanan bürokratik aksaklıklar sürücüleri zorluyor.
EHLİYET DEĞİŞİMİ İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Ehliyet yenileme işlemleri, bu zamana dek emniyetin genel müdürlüklerinde yapılırken ehliyet yenileme işlemleri, 2 Nisan 2018'den itibaren 'nüfus müdürlüklerinde yapılıyor. Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek.
Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Müracaat sonrası İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce basılan sürücü belgeleri, PTT'ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırılıyor.
HANGİ EVRAKLAR GEREKLİ?
Ehliyet yenileme için gerekli olan belgeler, ayrıca eski tip sürücü belgesini yenisi ile değiştirmek isteyenler, kimlik bilgilerinde değişim nedeniyle değiştirmek isteyenler, yıpranma nedeniyle değiştirmek isteyenler ve kayıp çalıntı nedeniyle değiştirmek isteyenler için de geçerli.
İlk kayıt nedeniyle sürücü belgesi başvurusu yapanların için gerekli belgeler:
Nüfus cüzdanı veya kimlik Kartı
Sürücü sağlık raporu
Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubu kartı (Sağlık Raporunda yer almıyorsa)
Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının yatırılması
Ücretler ile ilgili ayrıntılı bilgi “randevu.nvi.gov.tr” adresinden öğrenilebilmektedir.
Yenileme/sınıf ekleme nedeniyle sürücü belgesi başvurusunda istenen belgeler:
Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı
Eski sürücü belgesi
Sürücü sağlık raporu
Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)
Ehliyet yenilemek için dijital vergi dairesi üzerinden sadece 13 TL’lik kâğıt ücreti alınıyor. Kalan 2 TL’lik vakıf payının ise bankalar aracılığıyla yapılması gerekiyor. Ancak milyonlarca sürücü için bankaya yatırılması gereken 2 TL’lik vakıf ücreti bankalarda yoğunluğa neden olurken, bu işlem adeta işkenceye dönüşüyor.
ATM’LER 2 TL ALMIYOR
Dijital vergi dairesi sadece 13 TL’lik kâğıt bedelini aldığından sitede kalan 2 TL’lik vakıf ücretini ödemek için bir alan yer almıyor. Siteden 13 TL’yi ödeyip, kalan 2 TL’yi bankadan gerçekleştirmeniz gerekiyor. Ancak banka ‘anlaşmalı’ değil ise bu işlemi banka sırasına girerek yapmalısınız. Çünkü ATM’ler 2 TL gibi bir ücret ödemesini kabul etmiyor.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.