Tarihi varlıklar için seferberlik başlatıldı
Sarayönü’nde tarihi ve kültürüler varlıkların turizme kazandırılması için seferberlik başlatıldı. Yol çalışmaları esnasında ortaya çıkan inler Sarayönü Belediyesi’nin girişimleriyle Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna taşındı.
Yapılan incelemelerin ardından inler kültür varlığı olarak tescil edildi. Öte yandan geçmişi Roma dönemine dayanan yapı kalıntılarının belirli bölgeler toplanıp açık hava arkeoloji müzeleri oluşturulması için çalışma başlatıldı. İlerleye süreçte Ladik mahallesindeki Roma döneminden beri kullanılan cıva madenlerinin de maden turizmine kazandırılması amaçlanıyor.
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak’ın girişimleriyle ilçedeki tarihi ve kültür varlıklarının tescil altına alınıp turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Çalışmaların ilk adımında yol çalışmaları esnasında ortaya çıkan inler Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna taşındı.
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, eşsiz tarihi varlıklar barındıran ilçenin potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.
Solak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Sarayönü’nde olduğu bilinen, ilçeye adını da veren inler yol düzenlemesi çalışmalarında ortaya çıkmıştı. Biz de Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna konuyu taşıdık. Kurul tarafından yerinde incelemeleri yapılan inlerin bir kültür varlığı olduğu sonucuna varıldı. Başlatılan tescil işlemleri kapsamında inler kültür varlığı olarak tescil edildi. Ayrıca yer yer yıkıntı ve çöküntü olan bölümlerde Konya Müzeler Müdürlüğünce temizleme çalışması yapılması yönünde girişimlerde bulunduk ve temizlenmesi kararlaştırıldı.
Maden Tetkik ve Arama Bölge Müdürlüğü tarafından da gerekli teknik incelemelerin yapılması ve haritalandırılması konusunda yardım talebinde bulunduk. Yapılan ilk incelemeler rapora yansıtıldı. Büyüklüğü hususunda şu anda herhangi bir öngörüde bulunamıyoruz. Bunun belirlenebilmesi için sismik ve sonar cihazlarla detayları araştırmalar yapılması gerektiğini de rapora yansıttık. Bahar aylarıyla birlikte çalışmaların başlatılması yönünde bir planlama var. Temizlik çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde projelendirilmesi ve ilçemize önemli bir turizm varlığı olarak kazandırılması planlanıyor.
Maden galerileri turizme kazandırılabilir
Benzer şekilde bölgemizde Roma dönemine ait kalıntılar ilçe merkezi, Ladik ve Çeşmelisebil’de belirli noktalarda toplanarak açık hava müzeleri haline getirilecek. Yine Konya Müzeler Müdürlüğümüz tarafından yürütülen bu çalışmada bölgemizin çok ciddi bir kültür varlığı hazinesine sahip olduğu ortaya koyulmuştur.
Bunların yanında 90’lı yıllara kadar işletilen cıva madenlerinin geçmişinin Roma dönemine kadar uzandığı tespit edildi. Cıva madenlerinin maden turizmi kazandırılması için de bir çalışma başlatıldı. Detaylı inceleme ve tescil aşamalarının ardından ilerleyen zamanlarda programa alıp projelendirerek turizm destinasyonuna katılması için girişimlerde bulunacağız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.