Taşımacılık yapan firmalar için bu belge önemli

Taşımacılık yapan firmalar için bu belge önemli
Konya Ticaret Odası üyelerin uyararak taşımacılık yapan firmaların kullandığı "Yeşil Lojistik Belgesi" için ilk başvuruların ve periyodik inceleme başvurularının 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında kabul edileceğini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün başvuruları kabul edeceği belirtilirken, bu takvim haricinde yapılan başvuruların değerlendirmeye alınmayacağı vurgulandı. "Yeşil Lojistik Belgesi" almak için başvuruların, Kombine Taşımacılık Yönetmeliği'nde istenen ve kanıt niteliği taşıyan bilgi ve belgelerle ilgili Bakanlığın KEP adresi üzerinden ve elektronik imzalı resmi yazı ile söz konusu Genel Müdürlüğe yapılması gerektiği kaydedildi. Bu kapsamda, KEP üzerinden yapılan başvuru sürecinde herhangi bir teknik problem yaşanmaması için başvuru sahiplerinin kendi KEP hizmet sağlayıcılarından destek almaları istendi.

tasimacilik-yapan-firmalar-icin-bu-belge-onemli.jpeg

Yeşil Lojistik Belgesi, çevre dostu ve sürdürülebilir taşımacılığı teşvik etmek amacıyla, işletmelere belirli kriterleri yerine getirdiklerinde verilen bir belgedir. Yeşil lojistik, lojistik ağının ve teslimatın çevresel etkisini en aza indiren tüm iş uygulamalarını içerir. Sürdürülebilir lojistik veya yeşil lojistik, müşteri memnuniyetini veya gezegenin refahını feda etmeden güçlü bir taban çizgisi sağlar.

Belgeyi almak isteyen şirketlerin belirli şartları taşıması gerekiyor. Bu kapsamda, işletmelerin yılda en az 200 kombine yük taşımacılığı seferi gerçekleştirmesi, enerji tüketiminin en az yüzde 5'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikten karşılandığını gösterir belge sunması ve sertifikaya sahip olması şartı aranıyor. Bunun yanı sıra şirketlerin "düşük küresel ısınma potansiyeli" değerine sahip gazlar içeren iklimlendirme sistemleri kullanması gerekiyor. Ayrıca, işletmenin yıllık asgari yüzde 5 yeşil paketleme faaliyeti yürütmesi, Orman Genel Müdürlüğüne Türkiye genelinde uygun bulunan ağaçlandırma sahaları için yılda en az 500 fidan bağışı yapması, sıfır atık yönetim sistemine sahip olması da aranan şartlar arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.