Teknoloji bağımlılığı çocukları bitiriyor
Son yıllarda çocuklar arasında yayılan sosyal medya bağımlılığı, çocukların ruhsal sağlığını ciddi oranda etkilerken aile ve sosyal ilişkilerini de zedeliyor. Uzmanlar ailelere ‘önlem alın’ tavsiyesinde bulunuyor.
Özellikle akıllı telefonların, tabletlerin ve ileri teknolojinin günlük hayatımızda edindiği yer büyüdükçe, internet ve sosyal medya araçlarının kullanımı her yaştan kitleler için erişilebilir hale geldi. Uzmanlara göre 13 yaş altındaki çocukların sosyal medya ve internet kullanımı önerilmiyor. Buna rağmen çocuk yaşlarda başlayan sosyal medya bağımlılığı aile bağlarını ve sosyal yapıyı tehdit ediyor.
Artık erişilmesi çok kolay olan teknolojinin büyüsüne kapılan çocuklar, daha fazla ‘like’ (beğeni) almak, daha çok izlenmek ve daha çok konuşulmak için sosyal medyada aile yapısını ve ahlaki değerleri göz ardı eden davranışlarda bulunuyor. Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen ‘Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre bilgisayar kullanımına ortalama 8 yaşında başlanıyor. 06-15 yaş grubundaki bilgisayar kullanan çocukların bilgisayar kullanmaya başlama yaşı ortalama 8 iken, 06-10 yaş grubunda ortalama başlama yaşı 6, 11-15 yaş grubunda ise 10 olarak tespit edildi. İnternet kullanımına ortalama başlama yaşı 9 iken çocukların yüzde 24,4’ü kendi kullanımına ait bilgisayara sahip.
Çocukların yüzde 60,5’i bilgisayar, yüzde 50,8’i İnternet, yüzde 24,3’ü cep telefonu kullandı. Çocukların yüzde 45,6’sı hemen her gün İnternet kullandı. Cep telefonu kullanımına ortalama başlama yaşı ise 10. En son 4 yıl önce yapılan istatistiklerde bile çarpıcı sonuçlar çıkarken 4 yıl içinde internet kullanım yaşının daha da düştüğü ve çocuklarda internet, sosyal medya kullanım oranını daha da arttığı tahmin ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.