Temmuz son 53 yılın en sıcak ayı oldu

Temmuz son 53 yılın en sıcak ayı oldu
Meteorolojinin "2024 Temmuz Ayı Ortalama Sıcaklık Raporu" Türkiye’nin son 53 yılın en sıcak yazını geçirdiğini ortaya çıkardı. Temmuz ayında sıcaklık geçtiğimiz yıllara oranla 1,7 santigrat derece daha yüksek oldu

Kavurucu sıcaklarla mücadele eden Türkiye’de geçtiğimiz temmuz ayının son 53 yılın en sıcak ayı olduğu bildirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), "2024 Temmuz Ayı Ortalama Sıcaklık Raporu"nu yayınladı. Raporda Türkiye genelinde sıcaklıkların önemli ölçüde artış gösterdiği dikkat çekerken, temmuz ayında ise rekor kırıldığı ortaya çıktı.

MGM, 2024 Temmuz ayının son 53 yılın en sıcak temmuz ayı olduğunu belirterek dikkat çekici veriler paylaştı.

1991-2020 dönemi temmuz ayı ortalama sıcaklık değeri 25 santigrat derece iken 2024 yılı temmuz ayında bu değer 26,7 santigrat dereceye yükseldi. Artış, normallerin 1,7 santigrat derece üzerinde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu veriler ışığında, 2024 yılı temmuz ayı, son 53 yılın en sıcak temmuz ayı olarak kaydedildi.

KONYA’DA SICAKLIKLAR ORTALAMA ÖLÇÜLDÜ
Verilere göre, İspir, Oltu ve Doğubayazıt çevrelerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin altında seyrederken; Emirdağ, Göksun, Tefenni, Korkuteli, Sivas, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Konya, Karaman, Niğde, Kayseri, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Şebinkarahisar, Doğu Anadolu Bölgesi'nin genelinde, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Batman, Cizre ve Birecik civarında sıcaklıklar mevsim normalleri civarında gerçekleşti. Ülkenin diğer bölgelerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde ölçüldü.

Temmuz ayında en düşük sıcaklık Erzurum'da 5,2 santigrat derece olarak ölçülürken, en yüksek sıcaklık ise Cizre'de 45,9 santigrat derece ile tespit edildi. 2024 yılı temmuz ayı, ortalama minimum sıcaklıklar açısından 1991-2020 normallerinin 2,4 santigrat derece üzerinde, ortalama maksimum sıcaklıklar açısından ise normallerin 0,7 santigrat derece üzerinde gerçekleşti.

GÜNEYDOĞU REKOR KIRDI
2024 Temmuz ayında Marmara Bölgesi genelinde sıcaklıklar, mevsim normallerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Normalde 24,4 santigrat derece olan bölgenin uzun yıllar temmuz ayı ortalama sıcaklığı, bu yıl 27,2 santigrat derece olarak kaydedildi.

Marmara Bölgesi'nde en düşük sıcaklık 12,8 santigrat derece ile Balıkesir'in Gönen ilçesinde ölçülürken, en yüksek sıcaklık ise 41,4 santigrat derece ile Uzunköprü'de görüldü. Bu veriler, bölgedeki sıcaklık artışının ne denli belirgin olduğunu ortaya koyuyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 2024 Temmuz ayı sıcaklık verileri, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Batman, Cizre ve Birecik çevrelerinde mevsim normallerine yakın bir seyir izlerken, bölgenin diğer kesimlerinde normallerin üzerinde sıcaklıklar kaydedildi.

Bölgenin uzun yıllar ortalama sıcaklığı 31,1 santigrat derece olarak belirlenirken, 2024 yılı Temmuz ayında bu değer 32,4 santigrat dereceye çıktı. En düşük sıcaklık Birecik'te 16,2 santigrat derece olarak kaydedilirken, Cizre'de 45,9 santigrat derece ile en yüksek sıcaklık gözlendi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ZARARLARI ARTIYOR
2024 yılı Temmuz ayı verileri, Türkiye'nin iklim değişikliği karşısındaki kırılganlığını net bir şekilde ortaya koydu. Ortalama sıcaklıkların artış eğiliminde olduğu bu dönemde, ekstrem sıcaklık olayları daha sık yaşanırken, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin ilerleyen yıllarda daha da belirgin hale geleceği öngörülüyor. Bu durum hem doğal ekosistemler üzerinde hem de insan yaşamı üzerinde ciddi etkiler yaratabilir, bu nedenle iklim değişikliğiyle mücadelede daha güçlü adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.