Tereyağına yeni düzenleme: Etiketler netleşti, tüketici daha güvende

Tereyağına yeni düzenleme: Etiketler netleşti, tüketici daha güvende
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni “Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği” ile tereyağı ürünlerinin üretiminden ambalajlanmasına, depolanmasından pazarlanmasına kadar tüm süreçleri kapsayan yeni kurallar yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, tüketicinin yanıltılmasını önlemeyi ve sağlıklı ürün tercihlerini desteklemeyi amaçlıyor.

Yanıltıcı İfadeler Yasaklandı

Yeni tebliğe göre, tereyağı ve sadeyağ dışındaki ürünlerin etiket, reklam ve tanıtım materyallerinde tüketiciyi aldatıcı görsel ya da ifadelere kesinlikle yer verilemeyecek. Böylece benzer ambalaj ya da isimlerle piyasaya sürülen ürünler konusunda oluşan kafa karışıklığının önüne geçilmesi hedefleniyor.

“Ambalajlı ürün güven demektir”

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, yeni düzenlemenin tüketici sağlığı açısından büyük bir adım olduğunu belirtti. Tebliğin, tereyağının üretim koşullarından depolama ve nakliyeye kadar tüm süreçlerde kaliteyi artıracağını vurgulayan Çallı, “Tüketici artık market rafından aldığı ürünü gönül rahatlığıyla alışveriş sepetine atabilecek” dedi.

Düzenleme ile ürünlerdeki tuz oranı, süt yağı miktarı, mikrobiyolojik kriterler ve süt kaynağı gibi detaylar açıkça tanımlandı. Bu standartlara uymayan üreticilere ise yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Açıkta satılan ürünlere dikkat çekildi

Çallı, ambalajsız olarak “doğal”, “organik” ya da “köy ürünü” adıyla satılan tereyağlarının içerik ve üretim koşullarının belirsiz olduğunu, bu nedenle sağlık açısından risk oluşturabileceğini ifade etti. Özellikle bazı ürünlerde tereyağı yerine bitkisel yağ kullanıldığını ve hijyenik taşınma koşullarının sağlanmadığını söyledi.

“İfşa süreci markalı ürünlere güveni artırdı”

Son dönemde Bakanlık tarafından yapılan ifşa süreçlerinin tüketicide bir güvensizlik oluşturmuş olabileceğini belirten Çallı, bu sürecin aynı zamanda ambalajlı ve markalı ürünlerin tercih edilmesinde bir güven temeli yarattığını ifade etti. “Unutulmamalı ki ambalaj tüketiciyi korur” dedi.

Etiketlerde büyük değişiklik

Karma Grup Regülasyon Direktörü ve gıda mühendisi Didem Altuntaş da yeni düzenlemenin teknik detaylarına dikkat çekti. Daha önce kullanılan “dörtte üç yağlı tereyağı” veya “%... süt yağı esaslı sürülebilir ürün” gibi ifadelerin artık mevzuattan çıkarıldığını söyledi. Çeşnili tereyağında süt yağı oranının ise yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarıldığını aktardı.

Altuntaş, yeni etiketleme kurallarına göre, ambalaj üzerinde tüketicinin ilk göreceği alanda temel bilgilere yer verilmesinin zorunlu hale geldiğini ve bu durumun, ürün bilgilerine erişimi kolaylaştıracağını ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.