Ticaret Bakanı Bolat'tan 'İsrail'le ticaret' iddialarına yanıt

Ticaret Bakanı Bolat'tan 'İsrail'le ticaret' iddialarına yanıt
Ticaret Bakanı muhalefetin hedefindeki “İsrail ile ticaret” iddialarına açıklık getirdi. Bolat, “İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs'tan itibaren tamamen durdurulmuştur. İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır” dedi

İsrail’in Filistin başta olmak üzere Ortadoğu’daki ateş çemberi genişlerken, dünya İsrail’e tepkisini giderek sertleştiriyor. Birçok ülke tepkisini İsrail mallarını boykot ederek gösterirken Türkiye’de de İsrail’i telin ve boykot eylemleri yapılıyor.

İsrail Türkiye’de boykot edilmesine rağmen, iki ülke arasındaki ticaretin perde arkasından devam ettiği basın yansımıştı. Muhalefetin ve vatandaşların tepkisine neden olan İsrail ile ticaretin devam ettiğine ilişkin iddialara Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yanıt verdi.

Bolat, "İsrail kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs'tan itibaren tamamen durdurulmuştur. İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır" dedi.

Bakan Bolat, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Hükümetimiz, İsrail kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur. Bu tarihten sonra, ülkemizden İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır. Aynı şekilde İsrail’den ülkemize hiçbir sevkiyat bulunmamaktadır. İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır.

Mersin'den kalktı İsrail'e ulaştı! Türkiye İsrail'e ticaret yasağı uyguluyorsa ZIM Virginia'nın yaptığı ne?

Mersin'den kalktı İsrail'e ulaştı! Türkiye İsrail'e ticaret yasağı uyguluyorsa ZIM Virginia'nın yaptığı ne?

Diğer taraftan, 2 Mayıs 2024 tarihindeki Kararımızda belirttiğimiz üzere, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’yi kapsayan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin’in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın isteği üzerine varılan karşılıklı mutabakat çerçevesinde ihracata, ancak “Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğunu” Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’yla resmi yoldan teyitleşilmesi halinde müsaade edilmektedir. Bu malların münhasıran Filistin tarafından kullanıldığı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından da birçok kez açıklanmış olup; mezkur malların Filistin ile ticaretimize ait olduğu ticaret verilerimizden de anlaşılmaktadır.

Nitekim 2022 yılında yaklaşık 7,7 milyar dolar yıllık toplam ithalatı, 6 milyona yakın nüfusu bulunan Filistin, her yıl dolaylı ya da doğrudan ithalatının yaklaşık yüzde 25’ini ülkemizden yapmaktadır. 2024 yılında Filistin’e yönelik ihracatımız istatistik sisteminde artık kendi kodu ile giriş yapılmaya başlanmış ve daha önceden İsrail kayıtlı olarak giden Filistin alımları, ülkemizin istatistik sisteminde artık Filistin’in kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmıştır. Kurulan ve zaman içerisinde güçlendirilen Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasında, her bir sevkiyat için Filistinli ithalatçılar, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığına başvurmakta ve sevkiyata ilişkin mutabık kalınan bilgilerin elektronik ortamda Bakanlığımız koordinasyonunda teyitleşilmesi sonrasında, sevkiyatlara ilişkin tescil işlemleri gerçekleştirilmektedir."

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.