Toy çalıştayı yapıldı
Konya'da FAO önderliğinde gerçekleştirilen Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında Sarayönü'nde yaşayan Toy kuşlarını koruma çalıştayı gerçekleştirildi. Sarayönü'nden yetkililerin de katıldığı çalıştayda, Toy'un kritik noktada olduğu ve doğrudan koruma çalışmalarının başlatılması gerektiği dile getirildi.
FAO, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğa Koruma Merkezi ve Konya Şeker'in desteğiyle gerçekleştirilen çalıştayda nesli tükenmekte olan Toy kuşlarının Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından araştırma sonuçları paylaşıldı. Nesli tükenmekte olan canlıların en üst sırasında kritik nesil olan Toy kuşlarının yoğunlukta yaşadığı bölgelerden bir tanesi Sarayönü olarak belirlendi. Özellikle tarım için çok önemli olduğu belirtilen toy kuşları, senede iki yumurta bırakıp çok yavaş üremektedir. 2013 yılından beri çeşitli kuş bilimciler tarafından da kayıt altına alınan Toy kuşları Gözlü Tigem, Konuklar Tigem, Altınova Tigem arazilerinde sıkça görülmüş ve yer işaretleme yöntemiyle haritaları oluşturulmuştur. Türkiye'de Urfa ve Malazgirt'te de görülen Toy kuşları, daha çok göçebe bir yaşam sürerken, Sarayönü'ndeki Toy sürülerinin yerleşik olması Toyların bölge için çok özel bir canlı olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca Toy kuşlarının yaşadığı bölgede gerçekleştirilen tarım uygulamalarının sürdürülebilir ve düzgün olduğu ortaya çıkmaktadır. Milli parklar ve yaban hayatı tarafından 2013 yılında 504 tane tespit edilen sayı, 2018 yılında gerçekleştirilecek sayımla yeniden belirlenecek. Özellikle uluslararası eylem planı oluşturulmak üzere toplanan bu çalıştayda Sarayönü pilot bölge olarak düşünülmektedir. Sarayönü Toy kuşlarının korumaya alınması gereken en önemli bölgelerden bir tanesi olmaya aday gösterilmektedir. FAO'nun Türkiye eylem planı içerisinde yer alacak. Bu çalışma Toyların popülasyonunun artırılması amacını taşımaktadır.
Sarayönü'nde özellikle bu türü tehdit eden etkenler arasındaki bilinen en önemli sırayı kaçak avcılık alırken, ikinci sırayı kimyasal tarım uygulamaları ve bir diğerini de başıboş köpeklerin yumurtaları yemesi oluşturmaktadır. Sarayönü'ndeki bu eşsiz türün koruma altına alınması için çalışmaların başlaması bekleniyor. Urfa Bilecik'te Kelaynak kuşları için gerçekleştirilen çalışma ilerleyen dönemlerde Sarayönü'nde de gerçekleştirilerek Sarayönü'nün bu kuşla özdeşleşmesi sağlanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.