Trafik sigortası kaskoyu solladı

Trafik sigortası kaskoyu solladı
Araçlar için her yıl yapılması zorunlu olan trafik sigortası, kasko fiyatlarını solladı. Sektör temsilcileri serbest fiyatlandırma istiyor

Araç sahipleri her yıl zorunlu trafik sigortası yaptırıyor. Zorunlu trafik sigortasını yenilemek isteyen araç sahipleri bu yıl bir sürprizle karşılaştı. Daha önce kasko fiyatları trafik sigortasına göre 2-3 kat daha pahalı iken durum tamamen tersine döndü. Trafik sigortası, kasko ile neredeyse eşitlendi, bazı teklifler ise daha yüksek durumda.

Trafik kazalarında kaskonun maliyeti daha yüksek olmasına rağmen son dönemlerde trafik sigortası fiyatları cep yakıyor. TOBB Türkiye Sigorta Acenteler İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, NTV’de katıldığı programda fiyatların neden bu kadar arttığına açıklık getirdi. Korkut, "Sigortacılıkta alınan paranın büyük bir bölümü hasar olarak geri dönüyor. Dolayısıyla fiyat belirlenmesi daha önce meydana gelen hasarlarla ölçütleniyor" dedi.

“MALİYETLER BÜYÜYOR”
Fiyatlardaki artışı değerlendiren Korkut, "Asgari ücret artınca işçilik ücretleri artıyor, enflasyon ile kura bağlı yükselmeler yedek parça fiyatını yükseltiyor. En önemli konu kamuda meydana gelen yasal sonuçlar, özellikle bedeni ve yaralanmalı kazalar sektöre çok ciddi maliyet unsuru oluşturuyor. AYM'nin yapmış olduğu uygulamanın iptal kararı sektördeki hasar prim öngörüsünü bozuyor. Uzun yıllar süren dava dosyalarında maliyetler büyüyor" ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Anayasa'ya aykırı bulduğu gerekçesiyle araç satışının ardından zorunlu mali sorumluluk sigortasının 15 gün boyunca devam etmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etmişti.

SERBEST TARİFE İSTENİYOR
Korkut, "Sektörün 2023 yılında zorunlu trafik sigortasından meydana gelen zararı 13 milyar dolar iken, haziran sonu itibarıyla 10 milyar dolar konuşuluyor. Bu gidişle 2024 sonu itibarıyla hemen hemen 20 milyar dolar gibi bir zararı kucaklayacak sigorta şirketleri. Tabii ki bu fiyatlara yansıyor" şeklinde konuştu.

Sektör temsilcileri, fiyatların düzelmesi için tarifelerin serbest hale gelmesi gerektiğini belirtiyor. Böylece şirketlerin maliyetlere uygun poliçeler sunabileceği ifade ediliyor.

KASKODA FİYAT ARTAR MI?
Kasko fiyatlarında artış beklemediğini dile getiren Korkut, enflasyon ve döviz etkisiyle fiyatların yükselebileceği ifade etti.

İstanbul'da kasko fiyatları ortalama bir hususi otomobilde 10-12 bin lira civarında seyrediyor.

Ortalama trafik sigortası fiyatları ise bazı tekliflerde 13-14 bin lirayı buluyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.