Turan ekim sezonunu değerlendirdi
Sarayönü’nde tarım alanlarının güzlük ekim çalışmaları tamamlandı. Girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiler, çıkışların iyi olması ve yüksek rekolte için yağışların düşmesini bekliyor.
Ekim dönemini değerlendiren tarım teknisyeni Halil İbrahim Turan, bölge genelinde %80 kıraç alanda tarım yapıldığını söyledi.
Genellikle Ekim ayı sonuna kadar hububat ekimi gerçekleştirildiğini anımsatan Turan, “Bu mevsimde şayet tohum yatağı önceden düzenlenmiş bir de yağış almış ise gübresi ve tohumu hazırlanmış hububatların tavlı toprağa ekimi her zaman avantajlıdır.
Bu sene ne yazık ki lokal yağış aldık. Tam tavlı olmayıp bitkilerin istifade ederek kök salması ve kuraklığın devam etmesi neticesinde tohumlar toprakta patlarlar.” dedi.
Kış soğuklarından önce hububat çıkışlarının tamamlanmasının önemli olduğuna değinen Turan: “Bizim arzu ettiğimiz durum hububatta Ekim ayı içerisinde ekilmiş olup, Kasım ayı sonuna doğru en az 10-15 cm çıkış yapmasıdır. Tabi ki bu durumun olabilmesi için ekolojik şartlar son derece önemlidir. Değişen iklim koşulları ile birlikte artık hububat ekim dönemi, Ekim ayının ortaları ile Kasım ayının başını bulabiliyor.
Şu anda bazı bölgelerimizde hububat 4-5 cm kök vermiş durumda. Çiftçilerimizin yaklaşık yüzde 20’ye denk gelen kısmı geçtiğimiz yıl değişen ekolojik şartları göz önünde bulundurarak hububat ekimini Kasım ayı başında gerçekleştirdi ve hasat döneminde diğer çiftçilere göre neredeyse iki kata varan verim elde ettiklerini belirttiler.
Aynı çiftçiler bu senede henüz hububat ekimini gerçekleştirmedi. Ekim ayının sonunda ya da Kasım ayının başında ekimlerini gerçekleştirecekler. Umarım önümüzde ki dönem bol yağışlı geçer ve yarıya yakını gübre kullanamayan çiftçilerimiz için bereketli bir sezon olur.
Hububat ekimi yüzde 50 civarında gerçekleştirildi. Mısır ve fasülye ekili alanlarda ise tohum yatağı hazırlanamadığı için henüz ekim gerçekleştirilemedi. Tabiki gübre fiyatlarının da çok artmış olması gübre kullanımını olumsuz etkiledi. Hatırı sayılır oranda çiftçi gübre ile ekim yapmadı. Şayet yağışlar istenilen seviyede olursa üst gübre ile takviye edeceklerini belirttiler. Yağış çok önemli, zamanı da çok önemli yağışın. Ekim ayı içerisinde Tav yapan bir yağış olursa, ekinler için çok iyi olur.” şeklinde konuştu
Zamanı geldiğinde ilaçlı mücadelenin de önemine dikkat çeken Turan, sözlerini şöyle tamamladı; “Bizim bölgemizde mantar hastalıkları, kök çürüklüğü ve zabrus büyük oranda zarar vermektedir. Zabrus için ilaçlama mevcuttur. Hem tohum ilaçlaması hem de şayet arazi de görüldüğü zaman satıh mücadelesi olabilir. Bu ihmal edilmemelidir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.