Turan hububatın son durumunu değerlendirdi
Ziraat Teknikeri Halil İbrahim Turan, son dönemde alınan yağışlar ile birlikte hububatın gelişimin oldukça iyi olduğunu, bu sene mevsimsel geçişlerde ortaya çıkan zabrus zararlılarına pek rastlanmadığını ifade ederek, üreticileri hububatta kök mantar hastalıkları karşısında uyardı.
Ekim döneminde genel değerlendirmelerde bulunan Turan, bu dönemde hububatta mantar kök çürüklüğü belirtilerinin yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını belirtti.
Turan mantar kök çürüklüğüne karşı üreticilerin doğru zamanda ilaçlama yapması gerektiğini belirterek, “Hububatta bu dönemlerde yavaş yavaş kök mantarı hastalığı ortaya çıkıyor. Son dönem yağışlarının iyi olması sebebi ile hububatın gelişiminde şu anda herhangi bir sorun gözükmüyor, lakin üreticilerimiz kök mantarına karşı ilaçlama işlemlerini zamanında gerçekleştirirse hububatın gelişimi sorunsuz tamamlanacaktır.
İlaçlama yapılırken kök çürüklüğü olmayan yere ilaçlama yapılmaması önemlidir. Kök çürüklüğünü tespit etmek için hububatın gelişiminin sorunlu olduğu düşünüldüğü bölgeden bir kök seçilecek, kökün sap kısmının üst tarafına bakılacak, yarım santim ya da 1 santimlik bölümü kahverengi ve ya beyaz renge bürünmüş ise kök çürüklüğü yoktur denilerek diğer bölgeye geçilerek bu işlem tamamlanacak.
Bu dönemde görülebilecek en büyük sıkıntı ise don olayları. Hava sıcaklığının mevsim normallerinde gitmesi ve yağışların da istenilen düzeyde olması hububatın gelişimini zararsız tamamlaması için kafi. Ama mevsimsel geçişlerde görülebilen don olayları, hava sıcaklıklarında ani düşüşler gibi etmenler yaşanırsa, hububatın gelişimi olumsuz etkilenerek rekolte kaybına sebebiyet verebilir. Şu an da yaptığımız incelemelerde herhangi bir soruna rastlamadık.
Bu sene yaptığımız incelemelerde herhangi bir zabrus zararlısına rastlamadık. Yağışların etkisi ile üreticilerimizin karamsarlığı da ortadan kalkarken, çiftçilerimiz üst gübre işlemlerine de sorunsuz bir şekilde başladı. Yeni ekimine başlanan nohut bitkisi ise yavaş yavaş filizlenmeye başladı. Nohut bu mevsimde çekilirse mantar hastalığına yakalanma riski düşük olur. Üreticilerimize tavsiyem nohut tohumlarını mutlaka ilaç yardımı alarak toprağa atmalarıdır.” Şeklinde konuştu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.