TÜSİAR sordu, vatandaş ekonomiyi yorumladı

TÜSİAR sordu, vatandaş ekonomiyi yorumladı
TÜSİAR’ın 'Türkiye Ekonomi ve Siyasi Gündem Araştırması' halkın ekonomi ve siyaset ile ilgili görüşlerini ortaya çıkardı. Peki vatandaşlar ekonominin geldiği son durum ve siyasetçiler hakkında ne düşünüyor, sorunları hangi siyasetçinin çözeceğine inanıyor? İşte ayrıntılar…

Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve genel durumu ile ilgili araştırmalar yapan araştırma ve danışmanlık şirketi TÜSİAR’ın son anketi Türk halkının ekonomik sıkıntılara ve siyasetçilere bakış açısına ayna tuttu. Ekonomik sıkıntının nedenlerinden siyasette yeni eğilimlere kadar geniş bir alanda kamuoyunun görüşlerini yansıtan anket, önemli verilere dikkat çekiyor.

TÜSİAR, “Türkiye Ekonomi ve Siyasi Gündem Araştırması” başlığıyla yaptığı 2024 yılı Temmuz ayı anketini açıkladı. 25-30 Haziran tarihleri arasında Türkiye'nin 7 bölgesi ve 61 ilinde gerçekleştirilen araştırma ile ülkenin mevcut ekonomik, siyasi ve genel durumu hakkında halkın görüşleri belirlendi.

HALKIN YARIDAN FAZLASI EKONOMİNİN KÖTÜ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR
Türkiye'de ikamet eden 18 yaş üstü 3 bin 135 kişi ile yapılan ankette katılımcılara ülkenin mevcut ekonomik durumu ve sorunları kimin çözebileceği soruldu. Ankete katılanların yüzde 54,3’ü “Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna çok kötü, diye cevap verirken, yüzde 17,4’ü kötü, yüzde 22,2’si iyi, yüzde 5,3’ü çok iyi yüzde 0,8’i fikrim yok diye yanıt verdi.

EKONOMİK SIKINTILARIN SEBEBİ İÇ POLİTİKALAR
Katılımcılar, yüksek enflasyonun sebebinin yanlış politikalar olduğu yönünde birleşirken, kamu harcamaları, döviz kurundaki dalgalanmalar ve üretim maliyetlerindeki artışın da enflasyonu yükselttiğini söyledi. Ekonomik sıkıntıların bir sebebinin de iç politikalar olduğu vurgulandı.

KATILIMCILARIN ÇOĞU SİYASİ KİMLİK OLARAK ATATÜRKÇÜ
Araştırmaya katılanlara siyasi kimlikleri de soruldu. Katılımcıların yüzde 26,2’si “Siyasi kimlik olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız?” sorusuna Atatürkçü olduğu yönünde yanıt verirken, yüzde 21,1 Milliyetçi, yüzde 13,7'si vatansever, yüzde 8,1'i laik, yüzde 7,8'i dindar, yüzde 7,1 demokrat, yüzde 6,4'ü Milli Görüşçü, yüzde 5,3'ü muhafazakâr, yüzde 2,9'u İslamcı, yüzde 1,1'i Kürt milliyetçisi olduğunu belirtti.

TÜRKİYENİN SORUNLARINI HANGİ LİDER ÇÖZER?
Araştırmada katılımcılara “Size göre Türkiye'nin sorunlarını hangi lider çözer?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya da katılımcıların yüzde 34,1'i Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 23,2'si Özgür Özel, yüzde 9,9'u Fatih Erbakan, yüzde 6,4'ü Tülay Hatimoğulları, yüzde 4,4'ü Ümit Özdağ, yüzde 2,8'i Musavat Dervişoğlu cevabını verdi.

İŞSİZLİĞİN NEDENİ EĞİTİM Mİ?
Ankette, “Türkiye'deki işsizliğin ana sebebi nedir?” sorusuna verilen cevaplarda katılımcıların yüzde 45'i eğitim ve işgücü arasındaki uyumsuzluk olduğu görüşünde birleşti. Katılımcılar ayrıca işsizliğin sebepleri arasında yetersiz ekonomik büyüme, KOBİ’lerin desteklenmemesi, teknolojik gelişmeler ve otomasyon olduğunu düşünüyor.

CHP’NİN YEREL ZAFERİ ULUSAL SİYASETTE ETKİ YARATMAZ
Katılımcılara “CHP'nin mahalli idareleri seçimlerinde Zafer kazanması ulusal siyaset üzerinde nasıl bir etki yaratır?” sorusu da soruldu. Bu soruya ise yüzde 41,9'u hiçbir etkisi olmaz cevabını verirken, yüzde 24,8'i CHP'nin ulusal politikada güçlenmesini sağlar, yüzde 19,3'ü iktidar partisini zayıflatır, yüzde 13'ü muhalefetin genel olarak güçlenmesini sağlar, yüzde 1 ise fikrim yok diye karşılık verdi.

Ankette ayrıca yüzde 52 çoğunlukla Yeniden Refah Partisi’nin AK Parti’ye alternatif olamayacağı sonucu elde edilirken, Türkiye’de yeni bir siyasi oluşuma da ihtiyaç olmadığı sonucu çıktı. Katılımcıların yüzde 51,4(ü yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olmadığını kaydetti.

BUGÜN SEÇİM OLSA!...
Anketin en dikkat çeken sorusu ise “Bugün milletvekilliği seçimi yapılacak olsa oyunuzu hangi partiye verirdiniz?” sorusu oldu. Katılımcıların yüzde 29,6’sı CHP’ye oy vereceğini belirtirken AK Parti 29,3'ü ile CHP’nin ardından ikinci parti oldu. Bu soruya yanıt verenlere göre MHP’nin oyu yüzde 10,4'ü MHP, Dem Parti’nin oyu yüzde 8,9, Yeniden Refah Partisi’nin oyu yüzde 7,9, Zafer Partisi’nin oyu yüzde 3,5, İYİ Parti’nin oyu 2,3 oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.