TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, şeker pancarı hasadında yer aldı

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, şeker pancarı hasadında yer aldı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 10 yılda yıllık ortalama 19,5 milyon ton şeker pancarı üretimi yapıldığını belirterek, 2023 yılında şeker pancarı üretiminin tarihi bir zirveye ulaşarak ilk kez 25 milyon ton sınırını aştığını ifade etti.

Aratol Mahallesi'ndeki Ekrem Arslan'a ait tarlada şeker pancarı hasadı etkinliğine katılan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pancar ve şeker üretiminin yüksek katma değer yaratmasının, istihdama katkı sağlamasının ve hayvancılığın gelişimine etkisinin yanı sıra dünya genelinde stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Bayraktar, Türkiye'nin pancar şekeri üretiminde dünya genelinde yüzde 6,6'lık payla beşinci, Avrupa'da ise dördüncü sırada yer aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yıllık şeker ihtiyacının yüzde 95'inin pancar şekeri, yüzde 5'inin ise nişasta bazlı şekerle karşılandığını ifade etti.

Türkiye genelinde 58 ilde şeker pancarı üretildiğini belirten Bayraktar, Konya, Yozgat, Afyonkarahisar, Kayseri, Eskişehir ve Aksaray'ın üretimde öne çıkan iller olduğunu söyledi. Aksaray'ın 1 milyon 178 bin ton şeker pancarı üretimiyle ülke üretiminde yüzde 5 pay aldığını kaydeden Bayraktar, Türkiye'nin yıllık şeker pancarı üretiminin son 10 yılda ortalama 19,5 milyon ton olduğunu ve 2023'te bu rakamın 25 milyon tonla rekor kırdığını açıkladı.

Bayraktar, şeker pancarı üretimi yapan çiftçi sayısının son yıllarda azaldığını ifade ederek, son 10 yılda bu sayının yüzde 20 oranında düşerek 99 bine indiğini belirtti. Öte yandan, şeker tüketiminin arttığına dikkat çeken Bayraktar, 2021’de kişi başına şeker tüketiminin 31 kilogram olduğunu, 2022’de ise bu rakamın 33,5 kilograma yükseldiğini belirtti.

Bu artışla birlikte şekerin yeterlilik oranının düştüğünü, 2022’de yeterlilik oranının yüzde 91 olduğunu söyledi. Bayraktar, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusunun yanı sıra yıllık 55 milyon turistle artan şeker talebinin karşılanabilmesi için şeker pancarı üretiminin sürdürülmesinin gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, şeker pancarı alım fiyatlarının, üreticilerin yeterli gelir elde edebilmesi ve üretim motivasyonunun artırılması için uygun seviyede olması gerektiğini dile getirdi.

Bayraktar'ın biçerdöverle şeker pancarı tarlasında hasat yapmasının ardından etkinlik sona erdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.