Un helvası topaklanıyorsa bu yöntemden sonra asla topaklanmayacak! İşte işin sırrı
Un helvası, ölümlerde ve düğünlerde en çok tüketilen tatlılar arasında yer alır. Yemesi oldukça keyifli olan bu tatlı, yapımı bakımından biraz uğraştırıcı olabilir. Ancak doğru tekniklerle ve püf noktalarıyla un helvasını dağılmadan pişirmek mümkündür.
Un helvası yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, unun kavrulmasıdır. Unun kavrulma süresi ve kavrulma işlemi sırasında dikkat edilmesi gerekenler, helvanın lezzeti üzerinde doğrudan etkili olacaktır. Unun kavrulması sırasında ortaya çıkacak olan koku ve rengin doğru bir şekilde oluşması, helvanın lezzetini artıracaktır.
TGRT Haber'de yer alan bilgilere göre; Un helvası, kısık ateşte rengi çok dönmeden kavrulmaya başlanır. Şerbeti ise yalnızca 1 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Ağızda dağılan, kıyır kıyır un helvası için gereken aşçılık gizemlerini Fartmanur Keleş adım adım anlattı. İşte un helvası kavururken dikkat etmeniz gereken her şey!
Yağı eritip unu ekleyelim kısık ateşte unun rengini çok döndürmeden kavurmaya başlayalım. Kavurmayı hiç bırakmayalım unun rengi eşit olsun, kısık ateşte kavurmaya başladıktan 10 dakika sonra falan un kokuları çıkmaya başlıyor.
Yağın yukarı çıkıp unun incelmesi 17-18 dakikayı buluyor, renk olarak çok renginin dönmemesi makbul ama biraz daha koyu seviyorsanız son aşamada ocağı biraz daha açıp hızlı hızlı karıştırıp kontrollü olarak rengini bir tık koyulaştırabilirsiniz.)
23-25 dakika kadar kavurmamız lazım. Artık un iyice incelip yağ yukarıya çıktıktan sonra şerbeti dökelim, şerbeti dökünce hızlı hızlı karıştırıp hemen, 1-2 dakika içinde ocaktan alalım.
Kaşıkla veya istediğiniz şekli verip servis yapabilirsiniz, üzerine toz fıstık, hindistan cevizi, fındık ve ceviz ekleyebilirsiniz.
Un helvası için gerekli malzemeler:
- 125 gram (3 dolu yemek kaşığı) tereyağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
Şerbeti için:
- 2 su bardağı şeker
- 1.5 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
Kaynak:HABER MERKEZİ