Üniversite öğrencilerine kumar bağımlılığı anlatıldı

Üniversite öğrencilerine kumar bağımlılığı anlatıldı
Ilgın Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Formatörü Psikolog Cevdet Umay tarafından, Selçuk Üniversitesi Ilgın Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik Kumar Bağımlılığı konulu eğitim programı gerçekleştirildi.

Öğrencilere kumar bağımlılığı ile ilgili bilgiler verildi. Bir maddenin veya davranışın bağımlılık yapma potansiyeli salgılanan dopamin hızıyla ve miktarıyla bağlantılı olduğu belirtilen açıklamalarda, “Kumar bağımlılığı, bireylerin yaşadığı aile içindeki geçimsizlik, iş kaybı, iflas, sevdiği birinden ayrılma ya da sevdiği birinin ölümü gibi travmatik olayların bir sonucu olarak da karşımıza çıkar. Kumar oynama davranışında 4 temel aşamadan bahsedilmektedir bunlar; kazanma, kaybetme, tükenme ve vazgeçme aşamalarıdır. Kumar oynayan kişinin davranışlarının tamamen değişmesi ve hemen kumar oynamayı bırakması mümkün olmayabilir. Değişim için acele edilmemelidir. Değişim uzun sürebilir ve kumar oynama davranışlarının değişmesi 3-6 ay arasında sürebilir.’’ denildi.

niversite-ogrencilerine-kumar-bagimliligi-anlatildi-2.jpg

Aile geçmişinde kumar bağımlılığı olan bireylerin, kumar bağımlılığı geliştirme olasılığı daha yüksek olduğu belirtilirken, “Psikolojik Faktörler: Duygusal sıkıntılar, düşük özsaygı, depresyon, kaygı ve stres gibi psikolojik sorunlar, kumar bağımlılığının ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Kumar bağımlılığı belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır: Kumarla takıntılı derecede meşgul olmak. Aynı heyecanı sürekli yaşamak için artan parayla yeniden kumar oynamak. Kumar oynayamadığında huzursuz ve sinirli hissetmek, sürekli ihtiyaç duymak. Bu durumda bağımlılığı olan bireyin yakınlarının para vermemelerinin gerekçesini açıklaması önemlidir. Kumar oynama davranışını etkileyebileceği için para vermediğini belirtmesi gerekir. Çatışmayı çözmek için bağımlılığı olan kişi ile iyi iletişim kurmak, karşı tarafı anladığını hissettirmek önemlidir.’’ İfadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.