Üreticilere silajlık mısır semineri
Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından üreticilere yönelik olarak silajlık mısır üretimi hakkında seminer verildi.
Kooperatif konferans salonunda gerçekleştirilen seminer, kooperatif danışmanı Ali Kemal Kara tarafından düzenlendi. Kara, üreticilere silajlık mısır üretiminde toprak hazırlığı, ekim, sulama, gübre ve ilaçlama, hasat konularında bilgiler verdi.
Silajlık mısır ekimi için en uygun dönemin 5-15 Nisan arası olduğunu kaydeden Kara, “Ekimden önce toprak hazırlığı çok önemli. Mısır tarlalarını sürerken patlatma tarzı tarım aletlerinin kullanılmasını öneriyorum. Pulluk kullanımı tarlayı sertleştirerek zemin taşı oluşumuna neden oluyor. Çıkışlar çok nemli. Cebinize girecek bütün para çıkışta belli olur. Her çıkış ciddi bir kilogramdır.” dedi.
Tohum ve ilacın telafisi olmadığına dikkat çeken Kara, “bu ikisinde hata yaparsanız bir seneniz heba olur ve çok büyük zararlar edebilirsiniz. Bu yüzden tohum tercihi ve ilaçlama konusunda çok dikkatli olmalısınız. Mısırda çapa çekmeye zorunlu haller dışında ben karşı çıkıyorum. Toprak tipi çok sertse yüzeysel bir çapa çekilebilir. Mısır saçak köklü bir bitki olduğu için derin çapa bu saçak köklerin kesilmesine neden oluyor ve bu ciddi bir gelişim geriline sebebiyet veriyor.” şeklinde konuştu.
Silahlık mısırda en önemli konulardan birinin de sulama olduğuna değinen Ali kemal Kara, şunları söyledi: “Çıkıştan dane dolumuna kadar su her safhada çok büyük önem taşıyor. Mısır susamaması gereken bir bitkidir. Her susadığı süreçte ciddi bir verim kaybı yaşanır. Tepe püskülünün çıkmaya başladığı dönemde kesinlikle altının ıslak olması gerekir. Bu dönemde, tüm dönemlerde kullandığı suyun yüzde 60’ını kullanır.”
Seminerin sonunda üreticilerin sulama, gübreleme, ilaçlama ile ilgili soruları cevaplandırıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.