Ürküten gerçek: Kumar oynama yaşı 14’e kadar düştü

Ürküten gerçek: Kumar oynama yaşı 14’e kadar düştü
İnternet reklamları ve ünlülerin kumar sevdası gençleri kumara çekerken, yapılan bir araştırma kumar oynama yaşının 14’e düştüğünü gösterdi. Uzmanlar, gençlerin farkına varmadan ve çok kısa bir sürede kumar sitelerinde kendini kumar bağımlısı olarak bulduğunu söylüyor

İnternet üzerinden oynanan oyunlar çocuklar arasında giderek yaygınlaşırken, özellikle kumar sitelerinin çocukları tuzağa çektiği, çocuklarda kumar oynama yaşının 14’ün altına düştüğü öğrenildi.

Kumar siteleri, internet reklamları yoluyla çok sayıda vatandaşa kolayca ulaşırken internet üzerinden oynanan kumar, özellikle gençler arasında hızla yayılıyor. Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği bu siteler, özellikle çocukları tuzağa çekerek, kazanç elde etmeye çalışırken, gençler de bağımlı hale gelebiliyor.

İlk girenlere para veren kumar siteleri, kullanıcılar oynamaya devam ettikçe kaybettirmeye programlanmış algoritmalar kullanıyor. Bu durum çok sayıda kişinin paralarını kaybetmesine neden oluyor. Bazı vatandaşlar kumar yüzünden büyük borçlara giriyor.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre yapılan bir araştırma kumar belasının geldiği vahim durumu gözler önüne serdi. Buna göre, kumar oynama yaşı 13-14’e kadar düştü. Araştırmalar her 10 gençten 8’inin kumar oynadığını ya da kumar oynayan bir yakını olduğunu ortaya çıkardı.

Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan, gençler arasında kumarın hızla yayılma sebebinin çabucak para kazanma hırsı olduğunu söyledi. Aslan şunları söyledi:

“Ayrıca, herhangi bir bekleme süresi olmadan hızlı bir şekilde sonuç alınabilir olması, zaman ve mekân fark etmeden tek bir tıkla siteye ulaşılabilir olması, nakit para vermek yerine kredi kartı kullanılarak kayıpların daha hızlı bir şekilde telafi edilebiliyor olması da bunu kolaylaştırıyor. Bu gibi sebepler bağımlılığa yatkın bireyleri çevrim içi kumar bağımlılığına iterken kişi, anlamadan ve çok kısa bir süre içerisinde kendisini çevrim içi kumar bağımlılığı içerisinde bulabiliyor.”

KAZANDIRARAK GENÇLERİ KENDİLERİNE ÇEKİYORLAR
Hukukçu Hadi Dündar, kumar sitelerinin kişileri nasıl ağına düşürdüğünü anlattı. Sitelerin ilk girenlere para kazandırdığını belirten Dündar, sonrasında devamlı kaybettiren bir algoritma olduğunu söyledi. Dündar, “Bir nevi insanların parasını algoritmalar yöntemi ile alıyorlar. Yeni tip hırsızlık ya da dolandırıcılık denilebilir. Hiçbir masum yönü bulunmuyor. Dolayısıyla mümkün mertebe cezalar yükseltilmeli. Oynayanlarla ilgili de bir ceza öngörülürse o zaman daha caydırıcı olacaktır” dedi.

ÜNLÜLER KÖTÜ ÖRNEK OLUYOR
Öte yandan eski futbolcu Batuhan Karadeniz’in bir “online gazino”da oynadığı kumarı canlı yayınlaması ve kumar şirketinin reklamını yapması büyük tepki çekti. Kumar bağımlılığıyla bilinen eski futbolcu Sergen Yalçın, şovmen Mehmet Ali Erbil ve şarkıcı Serdar Ortaç da gençlere kötü örnek oluşturuyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ