Uzmanından doğru kombi ve doğalgaz uyarısı!
Demirpolat, yaptığı açıklamada, “Doğalgaz havadan daha hafif bir gaz olduğundan kapalı alanlarda sızma halinde yukarılarda toplanır. Kapalı hacimde yüzde 5-15 oranında hava ile karışımı durumunda ateş veya kıvılcım ile temas ettiğinde patlar. Bu nedenle Doğalgaz ve tesisat bakımı çok önemlidir” dedi.
“Havalandırma çok önemli”
Demirpolat, “Doğalgaz herhangi bir ortamda çok miktarda bulunduğu zaman, ortamda oksijen miktarını azaltmaktadır. Bu nedenle doğalgaz kullanılan ortamların mutlaka havalandırılması ve gaz sızıntısının önlenmesi gerekir. Kombilerin alınmasında ve kullanılmasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu emniyet sistemleridir. Doğalgaz kombilerinde ve şofbenlerinde kullanılan emniyet sistemleri markalara göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple, üzerinde emniyet sistemi çok olan markaların tercih edilmesi yaşamsal risklerin azaltılması anlamında faydalı olacaktır” diye konuştu.
“Bakımlı kombiler daha verimli çalışır”
Kullanılmakta olan cihazların belli dönemlerde bakımlarının yapılmasının maddi giderlerin azaltılması için gerekli olduğunu kaydeden Demirpolat, “Bu bakımların yapılması kombilerimizin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Yetkili servislere belirli dönemlerde yaptırılacak bu bakımlar kullanıcı vatandaşlarımız tarafından ihmal edilmemesi gereken konular arasında yer almaktadır. Yakıt tasarrufunu sağlayacağımız bir başka unsur ise, çalışmakta olan cihazlarımızı tamamen kapatmak yerine ısı ayarını azaltmamızdır. Cihazların yeniden çalışması için sarf edilmesi gereken yakıt miktarı, kısık ayarda çalışan cihazlarının sarf edeceği yakıt miktarından daha fazla olacaktır. Bu yakıt ve cihazların sebebiyet vereceği üzücü ve ölümlere varan kazaların olmaması en büyük temennimizdir” şeklinde konuştu.
Demirpolat, yanlış kullanım ve ihmaller sonucunda istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması ve gönül rahatlığıyla kullanılabilmesi için kullanıcılar tarafından hassasiyetle ele alınması gereken hususları hususlar hakkında şu bilgileri aktardı;
Kombi ve petek bakımları uzan eller tarafından yapılmalı
Her kış dönemi öncesinde cihazların periyodik bakımlarının ve bacaların kontrollerinin yapılması ihmal edilmemeli.
Doğal gaz tesisatına ve yakıcı cihazlara bireysel müdahaleden kaçınılmalı, sertifikasız kişiler tarafından müdahale edilmemeli. Yapılacak her türlü müdahalede dağıtım şirketine mutlaka bilgi verilmeli.
Eski bağlantı noktaları mutlaka yenilenmeli
Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için yakıcı cihazlardaki eskimiş, yıpranmış veya ömrünü tamamlanmış bağlantı noktalarının işlemleri yetkili firmalara yaptırılmalı.
Doğal gaz bacası ve menfezin kesinlikle kapatılmamalı
Doğal gaz bacası ve ortama temiz hava akışını sağlayan menfezler kesinlikle kapatılmamalı. Bacaların dış kısımlarına düşen buz kütleleri veya benzer cisimler nedeniyle bağlantı noktaları hasar görebildiğinden böyle durumlara karşı gerekli kontroller yapılmalı. Yakıcı cihazlar kapalı balkon veya kapalı teras gibi alanlarda yer alıyorsa bacaları dışarıya kadar uzatılmalı ve ortama menfez yerleştirilmeli.
Cihazlar güvenli alanlarda yer almamalı
Gerekli havayı konumlandığı ortamlardan çeken B tipi bacalı cihazlar 8 metreküp üzeri hacme sahip alanlarda yer almalı, banyo veya tuvalet gibi alanlarda ve yatak odasında kesinlikle bulunmamalı. Ayrıca bacalı cihazlar ile birlikte karbonmonoksit algılama cihazları kullanılmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.