Uzmanından sağlıklı kurban seçimi tavsiyeleri

Uzmanından sağlıklı kurban seçimi tavsiyeleri
Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Kurban kesmek niyetinde olan vatandaşlar da sağlıklı ve doğru bir kurbanlığı ederinde almak için kurbanlık satışı yapılan ahır ve mandıraları tek tek geziyor. Kurbanlık hayvanın fiyatı kadar sağlıklı ve dini vecibelere uygun olması da çok önemli.

Sarayönü’nde Bilim-Vet veteriner işletme sahiplerinden Veteriner Hekim İlkin Tuncer, kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken sağlık ve dini kurallar konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Kurban Bayramı öncesinde sağlıklı ve güvenli kurbanlık seçimi için vatandaşlara rehberlik eden Tuncer, kurbanlıkların sadece dini bir ritüel olmadığını, aynı zamanda ekonomik, sağlık ve çevresel boyutları olduğunu vurguladı.

Sağlıklı kurbanlık seçimi için temel kriterler

Veteriner Hekim Tuncer, kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken sağlık ve dini kurallar hakkında bilgi verdi. “Kurbanlıklar; veteriner sağlık raporu, nakil belgesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmelidir” dedi.

Tuncer, hareketsiz veya tepki vermeyen hayvanlar yerine; hareketli, besili ve gözleri canlı bakan hayvanların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gebe hayvanlardan kaçının

Kurbanlık hayvan seçiminde dişi ve özellikle gebe hayvanların tercih edilmemesi gerektiğini belirten Tuncer, “Gebe hayvanların kesilmemesi gerekir. Kurban edilecek hayvanın tamamen sağlıklı olması ve kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olmaması önemlidir” diye ekledi.

Tuncer, sığır, manda ve deve gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, hayvanların kulak küpesi ve pasaportunun olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlar için ise kulak küpesi ve nakil belgesinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Başka ilden sevk edilen hayvanlar için “Veteriner Sağlık Raporu” olup olmadığını kontrol etmek ve bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamak gerektiğini vurguladı.

uzmanindan-saglikli-kurban-secimi-tavsiyeleri-2.jpg

Kurbanlık hayvanın yaşı ve fiziksel durumu

Veteriner Hekim Tuncer, kurbanlık hayvanın yaş sınırlarının Peygamber Efendimizin sünneti ile belirlendiğini hatırlattı. “Devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır” dedi. Tuncer ayrıca 6 ayını tamamlayan koyunun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebileceğini belirtti.

Hasta ve kusurlu hayvanlardan uzak durun

Tuncer, kurban edilecek hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olması gerektiğini vurguladı. Veteriner Hekim Tuncer hasta, zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanların kurban olamayacağını söyledi.

Veteriner hekimlerden tavsiye alın

Kurbanlık hayvan seçiminde vatandaşların serbest veteriner hekimlerden destek almalarının önemine değinen Tuncer, “Kurban edilecek hayvanların sağlık durumunun kontrol edilmesi ve uygun belgelerinin bulunması gerekmektedir” dedi. Gelecek nesiller için gebe hayvanlardan uzak durulması gerektiğini belirten Tuncer, hayvancılığın geleceği için gebe hayvanların kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı. “Ülke hayvancılığının gelişip büyümesi için dişi hayvanlara ihtiyacımız var. Vatandaşlarımıza şimdiden güzel bir bayram geçirmelerini temenni ederim” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.