Uzunay, “Astım olanların sayısı gün geçtikçe artıyor”

Uzunay, “Astım olanların sayısı gün geçtikçe artıyor”
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr.Ahmet Uzunay, Astım Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Astım hastalığına yakalanan vatandaşların sayısının her geçen yıl artış gösterdiğine dikkat çeken Dr.Uzunay,doğru...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr.Ahmet Uzunay, Astım Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Astım hastalığına yakalanan vatandaşların sayısının her geçen yıl artış gösterdiğine dikkat çeken Dr.Uzunay,doğru teknik ve etkin cihazların kullanımı ile birlikte astım hastalığının kontrol altında tutulabileceğini belirtti.

Türkiye dahil Dünyanın hiçbir noktasında astım hastalığını tamamen geçiren ilaç ya da tedavi yönteminin bulunmadığını belirten Dr.Uzunay açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘nun verilerine göre tüm dünyada 339 milyon kişinin astımı olduğu tahmin edilmektedir ve dünyada her yıl 400 binden fazla astıma bağlı ölüm olduğu bilinmektedir. Bu sebeple her yıl  Mayıs ayında astım hastalığına dikkat çekmek için etkinlikler ya da bildiriler düzenlenir.

Maalesef Dünya üzerinde herhangi bir noktada astım hastalığının net bir tedavisi bulunmamaktadır. Uygulanan yöntem ve tekniklerle astım hastalığı kontrol altında tutulabilmektedir.

Astım tedavisi ulusal ve uluslararası uzmanların katılımıyla hazırlanan ve her yıl yenilenen rehberdeki önerilere göre yapılmaktadır. Uluslararası ve ulusal astım rehberindeki en önemli yenilik nefes açıcı (kurtarıcı) ilaçların astım tedavisinde artık tek başına kullanılması yerine mutlaka asıl tedavi edici ilaç olan inhaler kortizon ile birlikte alınması önerisidir. Tedaviyle astımlıların önemli bir kısmı iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile ilgili herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. 

Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Astım tedavisi için kullanılan inhalasyon cihazlarının pek çok farklı şekli vardır. Bu cihazların (İnhalerler) doğru kullanılması tedavinin etkin yapılabilmesi için çok önemlidir. Tedaviye başlanırken bu inhaler cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir. Her kontrolde hastanın ilaç kullanımına bakılarak, doğrulanmalı veya hatalar düzeltilmelidir.” dedi

 

Astımı kontrol altında tutmak için astımlı hastalar ne yapmalıdır?

Astım hastalığını kontrol edebilmek için çeşitli yöntemler olduğunu belirten Dr.Uzunay “Astım kontrolünü güçleştiren etkenler; ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmaması ve bunun yanında solunum yolu enfeksiyonları, allerjenler, sigara dumanı ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak sayılabilir. Yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.” Şeklinde konuştu

 

Belgin TARI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.