Uzunay, Verem’e dikkat çekti
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, Ocak ayının ilk haftası olan veremle savaş haftası kapsamında, verem hastalığı hakkında bilgi verdi.
Hastalıkla ilgili olarak bilgi veren Toplum Sağlığı Merkezi Başkan Vekili Dr. Ahmet Uzunay, yaptığı açıklamada, "Verem, havayolu ile akciğerlere giren Verem Mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Dünyada her yıl 9 milyon insan verem hastalığına yakalanmaktadır. Verem hastalığı, tedavi almayan ya da düzenli tedavi görmeyen verem hastasının öksürme, hapşırma ve konuşması sırasında ortama yayılan mikropların solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Belirtileri, 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı ve kan tükürmektir. Bu belirtiler varsa derhal hekime başvurulmalıdır. Korunmak için, çocuğunuza mutlaka verem aşısı yaptırınız. Belirtiler varsa mutlaka hekime başvurunuz. Verem tedavisi alan yakınınız var ise veremden korunmak için koruyucu ilaç tedavisi alınız. Öksürme ve hapşırma esnasında mendil ile ağzınızı kapatınız, mendil yoksa elinizle değil kolunuzla ağzınızı kapatınız" dedi.
Evinizi havalandırıp güneşlendirin
Güneş girmeyen eve doktor girer tabirinin verem için söylendiğini kaydeden Dr. Uzunay, "Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir. Verem hastaları çevresindeki insanları hastalıktan koruyabilir. Verem hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaşıcı damlacıkları seyreltir, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi, ortamdaki mikropları öldürür. Hastanın balgamında mikrop çıkmayana kadar ayrı bir odada kalması uygundur. Aksırırken, öksürürken ağzını mutlaka kapamalıdır. Bulaşıcı verem hastaları, kapalı ortamda, başka insanlarla birlikteyken maske kullanmalıdır" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.