VERİMDER, Konya’dan enerji tasarrufu çağrısı yaptı
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Anadolu Buluşmaları toplantılarının 33.’sünü Konya'da gerçekleştirdi.
VERİMDER, iklim değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularının ele alındığı toplantıda Konya’dan bütün Türkiye’ye enerji tasarrufu çağrısında bulundu.
Enerji verimliliği alanında vatandaşları bilgilendirmek ve bu alanda güçlü bir farkındalık oluşturmak hedefiyle başlattığı Anadolu Buluşmaları toplantılarında bugüne kadar binlerce kişiye enerji verimliliği hakkında bilgiler veren VERİMDER, Konya toplantısını kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin katılımıyla gerçekleştirdi.
Programın açılış konuşmasını yapan Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar “İklim değişikliğinin olması sıcaklıkları görmediğimiz noktalara getirdi. Konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80'i ısıtma ve soğutmada kullanılıyor. Isı yalıtımı sadece soğuğa karşı değil, sıcağa karşı da koruyor bu yüzden ısı yalıtımının da önemli bir yeri var. Isı yalıtımı ile konutlarda enerji tasarrufu yüzde 60 oranında gerçekleştirilebilir. Soğutma için harcadığımız enerji ısıtma için kullanıldığımız enerjiden fazla” dedi.
“AMACIMIZ ENERJİ VERİMLİLİĞİNE KATKI SAĞLAMAK”
VERİMDER olarak Konya’daki 2. toplantılarını gerçekleştirdiklerini dile getiren VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, amaçlarının enerji verimliliğiyle ilgili bilinçlendirme faaliyetleri çerçevesinde davet ettikleri kamu kurum temsilcileri, özel sektör sivil toplum örgütlerini temsilcileriyle bir araya gelerek ülkemizin enerji verimliliği alanındaki dönüşümüne katkı sağlamak olduğunu söyledi. Korkmaz, “Ülkemizin çok önemli enerji faturası var. 2022'de 100 Milyar dolar üzerinde enerji ithalatımız oldu. Yaşadığımız 25 milyon konutumuzda yüzde 70'te enerji verimi ihmal edildiğini biliyoruz. Hedefimiz ise farkındalığı artırarak mevcut yapılarımızın yeni yapılarla beraber enerji verimi dönüşümüne katkı sağlamak” diye konuştu.
“ÇOK CİDDİ VERİMLİLİK AÇIĞIMIZ VAR”
Konya’nın Sanayi Odası Başkanı olarak her fırsatta ülkemizin ve Konya’nın ciddi verimlilik açığı olduğunu ifade ettiğini kaydeden diyen Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen de enerji başta olmak üzere, üretimde, yapılarda, insan kaynağında, kısacası her alanda verimlilik açıklarını kapatmak zorunda olduğumuza dikkat çekti.
Büyükeğen şöyle devam etti:
“Bu açıkları kapatmak zorundayız. Konya Sanayi Odası olarak, bu dönemde işletmelerimizin enerji verimliliklerini artırmaları için önemli çalışmalar da yürütüyoruz. Konya Sanayi Odası olarak, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ile birlikte yaklaşık bir yıl önce Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesi’ni hayata geçirdik. Bu aracımız ile sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza giderek, enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, şu ana kadar 30 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık. Yaptığımız bu ölçümler ile firmalarımıza, 50 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 2 bin 402 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. 8 bin 769 ton karbon salımının da önüne geçmiş olduk. Bu çalışmalarımızın endüstride sürdürülebilirliğini sağlamak için ise, ölçüm yaptığımız işletmelerden 21 personele Enerji Yöneticisi eğitimleri aldırdık. Ayrıca Konya Sanayi Odamıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ilimizde ve bölgemizdeki tek Enerji Verimliliği Danışmanlığı-EVD yetkisini aldık. Bu yetki ile üyelerimize, enerji yönetimi ile ilgili danışmanlık yapıyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”
“ENERJİMİZİ GÜVENİLİRLİK İÇİNDE KULLANMALIYIZ”
Hem sanayi tarafında hem de binalar tarafında verimlilikle ilgili yoğun bir çalışma ve takip sürecinde olduğunu belirten ZeroBuild Summit Direktörü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz ise, “Önemli olan her noktada verimlilik kavramını hayatımıza oturtmak. Kullanacağımız enerji kaynağından bunu dönüştürdüğümüz sisteme, ilettiğimiz sisteme kadar her noktada verimliliği düşünmek zorundayız. Bu bölge normalde yazın klima ihtiyacı neredeyse hiç olmayan bir yerdi ama bu yaz ilk kez klimaya ve soğutmaya ihtiyaç var düşüncesi oldu hepimizde. Soğutmak ise ısıtmaktan daha maliyetli ve önümüzdeki yıllarda soğutma ihtiyacı ısıtma ihtiyacından maalesef daha fazla olacak. Bu nedenle en güvenilir sistemleri üretmek ve var olan enerjimizi de güvenilirlik içinde kullanmak önceliğimiz olmalı” ifadelerini kullandı.
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Hakkında:
Her geçen gün azalan mevcut enerji kaynaklarımızı korumak ve daha verimli kullanarak gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakabilmeyi hedefleyen VERİMDER, kamuoyunu yapılarda ısı yalıtımı, enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda bilinçlendirmek ve toplumumuzda farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşudur.
Mevcut enerji kaynaklarından daha uzun süre yararlanılmasına destek sağlayacak projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen VERİMDER, toplumun her kesimi ile işbirliği yapmak, bilinçlendirmek, bilgilendirme ve eğitim seminerleri düzenlemek, çözümler üretmek ve ortak çaba göstermektir. Ayrıca ülkemizdeki yönetmeliklerin AB ve diğer dünya standartlarıyla uyumunda bilgi ve birikimiyle destek vermek önceliğidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.